Poziv građanima da se prijave za zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pozvao je građane koji još nisu regulisali svoj status zdravstvenog osiguranja, a to pravo koriste usljed trenutne epidemiološke situacije, da to učine u nadležnim poslovnicama Fonda.

Poziv građanima da se prijave za zdravstveno osiguranje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

ViberIako je epidemiološka situacija znatno povoljnija, molimo građane da se ovaj proces prijave na zdravstveno osiguranje sprovodi u skladu sa poštovanjem epidemioloških mjera i bez stvaranja gužvi - saopšteno je iz Fonda.

Ovaj poziv posebno se odnosi na one građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje i koji do danas nisu regulisali svoj status osiguranja.

- Ovo je ujedno i prilika da pozovemo osiguranike da prilikom dolaska u Fond preuzimaju svoje elektronske kartice u svim poslovnicama Fonda, dakle u cijeloj Srpskoj, budući da će se od 1. avgusta u svim zdravstvenim ustanovama primjenjivati Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) - pojašnjavaju u Fondu.

U Fondu podsjećaju da je na snazi još vanredna situacija i da zdravstvene knjižice nije potrebno ovjeravati, da u skladu s tim nema potrebe da se stvaraju gužve u poslovnicama i da trenutno niko neće ostati uskraćen za pružanje zdravstvene zaštite.

- Naš cilj je da za svakog građanima koji nema utvrđen osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, prijavimo na osiguranje na jedan od zakonom predviđenih mogućnosti, kako niko po ukidanju vanredne situacije ne bi ostao bez osiguranja - ističu u Fondu.

U saopštenju se navodi da je zato važno da svi građani koji još nisu regulisali svoj status to i urade, jer po ukidanju vanredne situacije, ukida se i pravo korišćenja zdravstvene zaštite za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama.

Na ovaj način, navode u Fondu, žele na vrijeme da reaguju kako bi se ovaj proces sprovodio bez gužvi, jer epidemiološka situacija i dalje nalaže opreznost.

Fond će, kako se navodi, i organizovano pozivati građane koji su još bez utvrđenih osnova za prijavu za zdravstveno osiguranje da prema utvrđenom redoslijedu dolaze u nadležne poslovnice Fonda i prijavljuju se na osiguranje.

Pored toga, osiguranici za sve detalje mogu da se informišu na info telefon 051 /249-171, posebno u vezi dokumentacije im je potrebna za prijavu na osiguranje.

Fond još od ranije, u saradnji sa Poreskom upravom Srpske, ima mogućnost da u sistemu Poreske uprave provjeri da li osoba ostvaruje prihode kako građani više ne bi morali da šetaju od jedne do druge institucije, što će znatno ubrzati proces prijave na zdravstveno osiguranje.

U Fondu podsjećaju da je Zakon o zdravstvenom osiguranju Srpske dao širok spektar mogućnosti prijave na osiguranje, a posebno su zaštićene društveno osjetljive kategorije poput djece do 15 godina, trudnica, porodilja, starijih od 65 godina, oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa koji se na zdravstveno osiguranje u slučaju da nemaju nijedan drugi osnov, mogu prijaviti zbog svog zdravstvenog statusa, što ranije nije bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA