Podsticaji za povećanje plata u privredi

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je ukupno više od 4,9 miliona КM privrednim subjektima u Republici Srpskoj na ime podsticaja za povećanje plata radnika.

Podsticaji za povećanje plata u privredi
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS je saopšteno da je za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine zaprimljeno ukupno 429 prijava, a odobreno je za 395 privrednih subjekata, odnosno za 14.074 radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pravo na podsticaje imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Po opštinama/gradovima najveći iznos podsticaja za povećanje plate radnika dodjeljen je privrednim subjektima sa područja grada Banjaluka, a zatim slijede grad Bijeljina i opština Stanari.

Najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i oblasti proizvodnje električne energije.

- Ministarstvo privrede i preduzetništva analiziraće u narednom periodu primjenu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske koja će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika. Radnu grupu za izradu analize će, pored predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa - dodaje se u saopštenju.