MUP RS u 2020. zaplijenio drogu vrijednu milione, stotine uhapšenih

U proteklim godinama broj otkrivenih slučajeva zloupotrebe narkotika u Srpskoj bio je u stalnom porastu, a tokom 2020. zaplijenjena je droga čija se vrijednost mjeri u milionima maraka, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

MUP RS u 2020. zaplijenio drogu vrijednu milione, stotine uhapšenih

Prema podacima MUP-a Srpske, najviše je tokom prošle godine pronađeno marihuane, koje je od narko-dilera oduzeto više od 538 kg, dok su godinu ranije zaplijenjena 422 kilograma te droge.

U plijenu policije tokom prošle godine našlo se i 6,4 kilograma amfetamina, kao i blizu 2,4 kilograma kokaina, a pronašli su i više od 700 grama heroina.

Na spisku zaplijenjenih narkotika našli su se i hašiš i ekstazi, kao i 1.397 komada medicinske droge. Oduzeli su policajci u Srpskoj i 462 stabljike te 2.750 sjemenki kanabisa.

Zbog droge je uhapšeno 382 osumnjičenih, a tokom 38 akcija, od čega 10 međunarodnih, otkriveno je i razbijeno više organizovanih kriminalnih grupa.

U Izvještaju o radu MUP-a Srpske za 2020. godinu navodi se da kriminalitet iz oblasti zloupotrebe droga spada u najteže oblike krivičnih djela, kako zbog njihove same karakteristike, tako i zbog velikog stepena organizovanosti, koji je često međunarodnog karaktera.

Kako dodaju, u 2020. godini otkriveno je 1.438 slučajeva zloupotreba droga, što je za 8,7 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

"Broj otkrivenih slučajeva zloupotrebe droga u zadnjih pet godina je u stalnom porastu. Tako je u 2020. godini otkriveno za 116,9 odsto više slučajeva zloupotreba droga u odnosu na 2016. godinu, što pokazuje sve veću angažovanost i efikasnost policijskih službenika u ovoj oblasti", navedeno je u izvještaju MUP-a, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS).

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost NS RS, ocjenjuje da je veoma bitno da se droga skloni sa ulica, odnosno da ne bude dostupna konzumentima, ali da je istovremeno važno i da se što bolje zaštite policajci koji rade na suzbijanju šverca narkotika.

"Očigledno je da su policajci pojačali rad, ali su istovremeno i dileri na terenu pojačali svoj rad", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, kada je riječ o ovoj pošasti, velika odgovornost je na pravosudnim institucijama.

"Sudovi i tužilaštva su drugi problem koji je očigledan. Višestruki povratnici u zloupotrebi droga su ponovo na cestama, dobiju minimalne kazne. Šta rade sudije i tužioci, sam bog zna", rekao je Vasić, koji ocjenjuje da je nasušna potreba da borba protiv ove pošasti bude što jača.

"Nezavisnim novinama" je potvrđeno da je najveća zapljena prošle godine zabilježena krajem decembra, kada je na području Gradiške pronađeno i oduzeto oko 460 kilograma skanka, koji je, sumnja se, bio namijenjen inostranom tržištu.

"Vrijednost te droge, po kilogramu, kod nas je oko 1.700 evra, tako da bi na našem tržištu ona vrijedila blizu 800.000 evra. Međutim, prema operativnim saznanjima, taj skank je pripremljen za prebacivanje preko granice. A čim pređe granicu, cijena je znatno viša. Već u Hrvatskoj cijena ide od 2.500 do 2.800 evra po kg", otkrili su ranije naši izvori.

Podsjećanja radi, pretresene su u toj akciji, nazvanoj "Storidž", tri lokacije na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška i na jednoj od njih pronađeno je 460 kilograma skanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA