Čeka se da Putin stigne u Ženevu: U gradu opsadno stanje, zakazan susret sa Bajdenom

Američki i ruski predsjednici Džo Bajden i Vladimir Putin sastaće se danas u vili La Granž u Ženevi, što će biti njihov prvi susret oči u oči otkako je Amerikanac inaugurisan za predsjednika.

Čeka se da Putin stigne u Ženevu: U gradu opsadno stanje, zakazan susret sa Bajdenom
FOTO: LEANDRE DUGGAN/EPA

Veliki broj policajaca osigurava samit. Tokom današnjeg dana postoji zabrana masovnih okupljanja na desnoj strani Ženevskog jezera, gdje se Samit održava, a gradske vlasti pozvale su građane da se ponašaju odgovorno i imaju razumjevanja kako bi cijeli događaj protekao u najboljem redu. Pored skoro 2.000 ženevskih policajaca, federalne vlasti poslale su u pomoć još 900 pripadnika policije iz drugih regiona Švajcarske, kao i 1.000 vojnika koji čuvaju diplomatske misije i prate situaciju na nebu.

Vojni bataljon dežura na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000 pomagati u obezbjeđivanju granica kantona.

Do samita će doći u vili iz 18. vijeka koja gleda na Ženevsko jezero. Bajden je u Ženevu stigao u utorak uveče, u okviru svoje osmodnevne turneje po Evropi.

Putin će u Ženevu stići pred početak samita, a predsjednici će se nakon njega vratiti u svoje zemlje.

Očekuje se da predsjednici, između ostalog, razgovaraju o pandemiji korona virusa, borbi protiv sajberkriminala i bilateralnim odnosima koji su nedavno intenzivirani.

Ruski predsednik je trenutno na avionskom letu do Ženeve. Njega u švajcarskom gradu već čeka Džo Bajden, koji u međuvremenu ima sastanke sa švajcarskim zvaničnicima, prenosiBlic.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA