Ukidaju vanredno stanje: Japan spreman da ublaži mjere pred Olimpijske igre

Očekuje se da Japan danas najavi ublažavanje vanrednog stanja zbog korona virusa u Tokiju i šest drugih regiona, a novi dnevni slučajevi padaju u trenutku kada zemlja sprovodi završne pripreme za Olimpijske igre koje počinju za nešto više od mjesec dana.

Ukidaju vanredno stanje: Japan spreman da ublaži mjere pred Olimpijske igre
FOTO: FRANCK ROBICHON/EPA

Stručna vladina komisija za kovid-19 dala je danas na sastanku preliminarno odobrenje za vladin plan kojim bi se ublažila vanredna situacija u Tokiju, Aičiju, Hokaidu, Osaki, Kjotu, Hiogu i Fukuoki, prenosi AP.

U Tokiju se broj novih slučajeva smanjuje na oko 500 dnevno, sa preko 1.100 koliko ih je bilo sredinom maja, a guvernerka Tokija Juriko Koike poručila je da moraju na snazi da ostanu efikasne mjere protiv virusa.

Vanredno stanje ostaće na Okinavi, gdje su bolnice i dalje preplavljene, dok će Hirošima i Okajama biti skinuti sa liste, a očekuje se da premijer Jošihide Suga konačnu odluku objavi kasnije u toku današnjeg dana.

Japan se od kraja marta bori da uspori talas infekcija izazvanih zaraznijim varijantama virusa, a broj novih dnevnih slučajeva u jednom trenutku popeo se iznad 7.000, dok su teško bolesni pacijenti preplavili bolnice u Tokiju, Osaki i drugim gradskim oblastima.

Situacija se u međuvremenu značajno smirila, a od premijera Suge se očekuje da ne produži vanredno stanje koje ističe u nedjelju,već da se pređe na blaže mjere, koje bi trebalo da važe do 11. jula, samo 12 dana prije početka Olimpijskih igara.

Uprkos zabrinutosti nekih medicinskih stručnjaka i javnosti zbog potencijalnih rizika održavanja manifestacije, Suga je saopštio da je odlučan da se od 23. jula održe "bezbjedne" Olimpijske igre.

Japan ne sprovodi stroga zaključavanja, a vanredno stanje dozvoljava guverenerima prefektura da nalože zatvaranje ili kraće radno vrijeme za neprioritetna preduzeća, a oni koji poštuju mjere dobijaju naknadu, a prekršioci se kažnjavaju novčanom kaznom.

Vlada je otvorila centre za masovnu imunizaciju i započela vakcinaciju u velikim kompanijama, što je dio ambicioznog cilja za primenu čak milion doza dnevno, ali sa jučerašnjim danom je samo šest odsto Japanaca bilo potpuno vakcinisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA