Na posao vraćeno 30 radnika: Semberski “Novi Žitopromet” počeo s radom

Bijeljinski “Novi Žitopromet” u proteklih nekoliko dana otkupio je oko stotinu tona prošlogodišnje pšenice iz Srbije, a sve je spremno i za otkup ovogodišnjeg roda iz Semberije i regiona. Za te namjene izdvojeno je 10 miliona maraka.

Na posao vraćeno 30 radnika: Semberski “Novi Žitopromet” počeo s radom

Na posao je vraćeno 30 radnika, a kako koji pogon u narednih mjesec i po bude oživljavao, kažu, zaposliće još 100 radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Radnici su zadovoljni i vjeruju u perspektivu preduzeća, a i semberske ratare raduje što je ova, nekada nadaleko poznata mlinsko-pekarska industrija, ponovo počela s radom.

Fočanska kompanija "Pavgord" otkupila je imovinu ovog preduzeća. U uređenje i obnovu pogona novi vlasnik je uložio oko pet miliona maraka.

Žitnica

Konsolidovanje rada najvećeg mlinsko-prerađivačkog kapciteta u Semberiji mnogo znači i ratarima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sembrije, Boško Radić, kaže da je pšenica strateški proizvod i da se proizvodnjom ove kulture bavi mnogo poljoprivrednih gazdinstava na ovom području.

- Semberija je žitnica RS, a pšenica i kukuruz su najzastupljenije kulture. Očekujemo dobar ovogodišnji rod, a nadamo se da će veća konkurencija među mlinarima uticati i na veću cijenu pšenice. Pšenicu ćemo predati tamo gdje nam budu najbolji uslovi - kaže ovaj ugledni ratar.

Direktor "Novog Žitoprometa", Slaviša Mijatović, podsjeća da su kapaciteti za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane 40.000 tona pšenice. Otvorili su kapije nakon 29 mjeseci pauze i preuzeli 20 šlepera prošlogodišnje pšenice.

Otkup

I tehnički i finansijski su spremni za otkup ovogodišnjeg domaćeg roda. Semberski ratari će, tvrde, imati korektne uslove tokom predaje.

- Naši silosi su spremni da prihvate svu pšenicu koja bude došla, bez obzira na kvalitet i količine. Kako budemo puštali u rad pogone poput pekare i mješaonice stočne hrane tako ćemo povećavati iskorištenost kapaciteta i nastupati na tržištu sa onim renomeom koji smo imali nekada - rekao je Mijatović.

Prve tone pšenice biće samljevene do kraja juna, a početkom jula startovaće i pekara čiji su proizvodi bili prepoznatljivi na tržištu.

Pekara

Goran Mirković je u "Žitoprometovoj" pekari radio 23 godine. Raduje ga što je preduzeće ponovo počelo s radom.

- Neki školuju djecu, neki vraćaju kredite. Preduzeće koje dobro radi je garant i našim porodicama da ćemo imati redovne i sigurne plate i doprinose. Zato se nadamo da ćemo se vratiti na tržište i biti uspješni kao nekada - ističe on.

I za naredni period planovi preduzeća su ambiciozni. Svi pogoni trebalo bi da budu u funkciji u narednih mjesec i po dana, a postepeno će se povećavati i broj radnika. U krugu fabrike gradiće se i hala površine 9.500 kvadrata, za prodaju stočne hrane i proizvoda iz agrara, pa je u planu zapošljavanje mnogo većeg broja radnika nego ranije.