PU Bijeljina: Koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela 87 odsto

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da je na području ove uprave koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela u maju 87 odsto, evidentirana su 73 krivična djela, dok je nadležnom tužilaštvu podneseno 66 prijava protiv 66 lica.

PU Bijeljina: Koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela 87 odsto
FOTO: Srna

Terzić je rekao da je od ovog broja prijavljeno 60 muškaraca, od kojih je pet maloljetnika, a šest je žena.On je naglasio da je u prošlom mjesecu znatno smanjeno narušavanje javnog reda i mira za oko 75 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a jedan od razloga je, kako smatra, u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Terzić je rekao da je u prošlom mjesecu evidentirano manje saobraćajnih nezgoda - 109, a posljedice je zadobilo 23 lica, od kojih je jedno smrtno stradalo.

On je naveo da se sada, s obzirom na odmore i povoljnu epidemiološku sezonu, očekuje povećan priliv građana na ovom području.

"Policija će u narednom periodu povećati svoje prisustvo na terenu, kako u preventivnom, tako i u represivnom pogledu", rekao je Terzić.

Terzić je apelovao na građane da prilikom odlaska iz svojih domova na adekvatan način obezbijede i zaštite imovinu, kako ona ne bi bila predmet izvršenja krivičnih djela, te da sva sumnjiva ponašanja lica na terenu prijave policiji na terenu ili putem broja 122.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Bijeljina Srđan Gajić rekao je da je u maju ove godine evidentirano 12 povratnika u vršenju krivičnih djela.

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta povećan je broj krivičnih djela za 7,7 odsto u odnosu na maj prošle godine", rekao je Gajić.

On je istakao da su krivična djela protiv imovine u padu, a ukupan koeficijent rasvijeljenosti tih djela iznosi 76 odsto.

"Kada je riječ o putničkim motornim vozilima evidentirana su dva takva krivična djela, koja su rasvijetljena", rekao je Gajić na konferenciji za novinare.

Gajić je naglasio da su evidentirana i četiri krivična djela nasilja u porodici, ali da je važno istaći da je zabilježen pad ovih krivičnih djela za 42,9 odstou odnosu na isti period prošle godine.

"U vezi sa drogom evidentirano je šest slučajeva, od čega pet krivičnih djela, dok je jedno prekršajnog karaktera", rekao je Gajić.U oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je devet krivičnih djela, što je za 100 odsto više nego u maju prošle godine - materijalna šteta je 3.140.000 KM, a protivpravna materijalna korist 3.180.000 KM.

Načelnik Sektora policije Igor Kapikul rekao je da je narušavanje javnog reda i mira tokom maja smanjeno.

"Trinaest lica pojavljuju se kao povratnici. Jedno lice narušavalo je javni red i mir čak 35 puta", rekao je Kapikul, navodeći da je najveći broj izveden na otvorenom prostoru.

Kapikul je rekao da je u maju ukupno pronađeno 45 lica afroazijskog porijekla, a nijedno od njih nije imalo dokumentaciju za identifikaciju.

"Ponašanje ovih lica je bilo miroljubivo i nije bilo evidentiranih prekršaja niti krivičnih djela migranata", rekao je Kapikula.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja u Sektoru poicije Radomir Milošević rekao je da je u maju evidentirano ukupno 109 saobraćajnih nezgoda, te da se dogodila jedna sa poginulim licem.

"U maju su evidentirane četiri saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama, u kojima su četiri lica zadobila teške tjelesne povrede, a u maju prethodne godine dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama 13 lica", naveo je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA