Broj preduzetničkih radnji u Semberiji obara rekorde: Zanatstvo se vratilo na velika vrata

Uprkos izuzetno teškoj godini za poslovanje i pandemiji virusa korona preduzetništvo u Semberiji je u ekspanziji, što potvrđuju i podaci prema kojima je početkom juna u Bijeljini bilo registrovano blizu 2.000 radnji, što je najveći broj u posljednjih desetak godina.

Broj preduzetničkih radnji u Semberiji obara rekorde: Zanatstvo se vratilo na velika vrata

- Imamo 1.973 aktivna preduzetnika u Bijeljini. To je zaista odličan rezultat, mi godinama pokušavamo da dostignemo cifru od 2.000 aktivnih preduzetnika. Sada je izvjesno da ćemo do polovine godine taj broj i dostići - rekao je izvršni direktor bijeljinskog Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" Milorad Stević.

Od 1. januara do 1. juna ove godine u Bijeljini su otvorene 202 zanatsko-preduzetničke radnje, što je, kako kaže Stević, nezapamćeno, a taj rezultat nije zabilježen ni u vrijeme najvećeg procvata preduzetništva, prije početka fiskalizacije na ovim prostorima.

Zanatstvo se u Semberiju vratilo na velika vrata, jer je nakon dužeg niza godina preuzelo primat nad trgovinskim radnjama.

- Prvi put imamo veći broj otvorenih zanatskih radnji u odnosu na broj trgovačkih, koje su godinama bile na prvom mjestu u Semberiji. Spektar djelatnosti je različit. I mi smo iznenađeni koliko su naši građani inovativni u osmišljavanju biznisa - kaže Stević.

Svoju budućnost u sektoru zanatstva vide mnogi Bijeljinci, među kojima je i Maja Mršić, koja je ove godine ozvaničila je svoj biznis.

Godinama je za svoje potrebe sakupljala biljke od kojih je pravila meleme, a zahvaljujući podsticajima odlučila se da otvori i radnju u kojoj nudi ono što proizvede.

- Trebalo je dosta rada, truda i napora, ali se isplatilo. Danas sam srećna, živim svoj san. Radim ono što volim i zarađujem. Svoje proizvode polako šaljem u razne prodavnice, a uskoro ću ozvaničiti i saradnju sa preduzećima u Sarajevu. Planiram da uskoro pokrenem i zaštitu žiga - kaže Mršićeva.

Njen sugrađanin Goran Stevanović, po zanimanju RTV mehaničar, jedan je od rijetkih koji se još bave ovim zanatom.

- Nameti jesu veliki, ali kada izmirim sve obaveze, nešto se i zaradi. Bilo bi dobro kada bi se mladi više zanimali za ovaj zanat - kaže Stevanović.

Podsticaji

U Udruženju "Preduzetnik" ističu da su do jačanja preduzetništva doveli sinergija lokalne i republičke vlasti, te podsticajna sredstva Zavoda za zapošljavanje RS, ali i grada Bijeljine.

- Zavod za zapošljavanje Srpske je uložio značajna sredstva u programe samozapošljavanja i zapošljavanja, posebno ranjivih grupa, a i grad ove godine izdvaja nikada veća sredstva. Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća imaće na raspolaganju oko 90.000 KM za javne pozive, grad Bijeljina daje vanredno 200.000 KM za oko 500 privrednika koji su pretrpjeli najveće gubitke tokom pandemije, a imaćemo i 130.000 KM po osnovu koncesionih naknada koje će takođe biti plasirane u preduzetništvo, odnosno isključivo u proces samozapošljavanja - navodi Milorad Stević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA