"Ekonbiz 2021" - Spoj nauke i prakse za oporavak ekonomije

Na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini održan je naučni skup „Ekonbiz 2021“ na temu „Ekonomija i Kovid 19“.

"Ekonbiz 2021" - Spoj nauke i prakse za oporavak ekonomije

U organizaciji skupa, pored Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je bio domaćin, učestvovali su Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina i Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske, a prisustvovali su i gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ovo je deveti po redu međunarodni naučni skup koji organizujemo a veoma smo zadovoljni jer ove godine imamo prijavljena 44 rada, od strane 84 autora i koautora. Uz 20 privrednika koji učestvuju u sekciji skupa pod nazivom „poslovni susreti", „Ekonbiz 2021" ima preko 100 učesnika - istakla je dekan Fakulteta poslovne ekonomije doc. dr Vesna Petrović.

Zbog epidemiološke situacije, veliki broj učesnika se uključio u rad ovogodišnjeg „Ekonbiza" putem interneta ili dostavljanjem prezentacija svojih radova.

- Ovakvi naučni skupovi su veliki doprinos oporavku ekonomije, jer se u mnogo uspješnijim zemljama pokazalo da je spoj nauke i prakse najbolji recept za razvoj, i zato sam zahvalan organizatorima i učesnicima današnjeg savjetovanja - naglasio je gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

Pored učesnika iz regiona, na ovogodišnjem „Ekonbizu" svoje radove su predstavili i autori iz Rusije, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Očekujem da na ovom naučnom skupu čujemo korisne ideje o boljem usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, načinima usklađivanja našeg tržišta sa regulativama Evropske unije i uspješnijem privlačenju stranih investicija - smatra predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.