Potrebna veća kontrola rada javnih preduzeća u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović učestvovao je danas na konferenciji pod nazivom „Rezultati poslovanja i politički uticaj na rad javnih preduzeća u Gradu Bijeljina“ koju organizuju Centri civilnih inicijativa (CCI).

Potrebna veća kontrola rada javnih preduzeća u Bijeljini

Na konferenciji se razgovaralo o rezultatima rada javnih preduzeća, razmatranju izvještaja o radu, imenovanjima rukovodećih kadrova i dostupnosti podataka o radu javnih preduzeća u Gradu Bijeljina.Gradonačelnik Petrović je izrazio spremnost da u narednom periodu aktivno pristupi aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju javna preduzeća u nadležnosti Grada, a na konferenciji je govorio i o trenutnim aktivnostima koje se sprovode s ciljem unapređenja poslovanja i depolitizacije javnih preduzeća.

„Mi ćemo koristiti pravne lijekove i u narednom periodu i očekujemo rad drugih nadležnih institucija da takvo poslovanje i sankcionišu", izjavio je gradonačelnik Bijeljine.Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević se osvrnuo na trenutno zakonodavstvo navodeći da je glavni problem u implementaciji zakonske regulative za koju smatra da i nije toliko loša.

Rezultati istraživanja CCI-a su pokazali da snažan uticaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim preduzećima, tj. direktora i nadzornih odbora rezultira time da javna preduzeća najčešće djeluju u interesu političke stranke, umjesto u interesu društva i građana, na šta se osvrnuo i ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

„Dugovi javnih preduzeća u Bijeljini su tri puta veći od prihoda, a to znači da će to završiti porastom cijena usluga javnih preduzeća jer se dugovi moraju vratiti", izjavio je Milojević.

Javna preduzeća u Gradu Bijeljini zapošljavaju najmanje 590 radnika, raspolažu sa 21,2 miliona KM poslovnih prihoda godišnje i imaju 75,7 miliona KM duga - rezultati su istraživanja CCI-a kojim je obuhvaćeno poslovanje javnih preduzeća u nadležnosti Grada Bijeljina u periodu od 2010. do 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA