Protest evropskih aktivista na granici BiH i Hrvatske zbog migrantske politike EU

  • BiH
  • 20. Jun 2021.

Više od stotinu aktivista iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Austrije protestovalo je juče nedaleko od Graničnog prelaza Maljevac zbog lošeg tretmana migranata na bosanskohercegovačko-hrvatskoj granici.

Protest evropskih aktivista na granici BiH i Hrvatske zbog migrantske politike EU
FOTO: Tanjug/AP

Oni su u subotu nakratko blokirali granicu u znak protesta zbog migrantske politike Evropske unije.

Okupljeni iz različitih organizacija za zaštitu ljudskih prava širom Evrope okupili su se blizu granice u Maljevcu u Hrvatskoj, nedaleko od granice s BiH, i blokirali saobraćaj na skoro dva sata.

Aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo "Stop deportacijama", "Stop vraćanjima", "Nijedan čovjek nije ilegalan", a pritom su i parkirali automobile i uzvikivali slogane protiv politike Evropske unije.

Policija je bila u stanju pripravnosti, ali nije zabilježen nijedan incident. Demonstranti, koji su većinom bili iz Italije, ali i iz Njemačke, Austrije, Španije i Slovenije, zatražili su raspuštanje granične agencije EU Frontex te obustavljanje deportacija migranata s tla Evropske unije, prenosi Klix.ba pisanje Euronewsa.

Frančesko Cibati iz Grupe za zaštitu prava sa sjedištem u Trstu u Italij, rekao je da grupa želi poručiti da bi svima trebalo dati pravo na traženje azila.

"Evropska unija nasilno gura ljude nazad. Ovdje smo da protestujemo zbog situacije koja je neizdrživa", rekao je i dodao da sve to hrvatska policija čini u ime Evropske unije jer ih plaća EU.

Hrvatski policajci suočavali su se i ranije s optužbama za nasilno ponašanje prilikom vraćanja migranata koji su pokušavali ući iz Bosne i Hercegovine, što su vlasti negirale.

Migranti koji bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji dolaze na Balkan tako što prvo dođu u Tursku, a zatim se prebacuju u Grčku ili Bugarsku prije nego što krenu prema Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Hiljade potencijalnih azilanata završilo je u Bosni i Hercegovini, ponekad i godinama, čekajući priliku da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu EU, i krenu dalje prema državama zapadne Evrope, što je i njihov cilj.

Ranije ovog mjeseca, Evropski revizorski sud otkrio je da Frontex, kojem bi se budžet trebao povećati za 440 miliona evra u narednim godinama, nije činio dovoljno da suzbije ilegalne migracije i prekogranični kriminal.

Revizori su otkrili "zabrinjavajuće nedostatke" u aktivnostima koje pruža agencija s 10.000 članova, koja je rekla da prihvata sve njihove preporuke i da još uvijek radi na poboljšanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA