Dodik: Došao sam u Bijeljinu sa namjerom i dobrom voljom da nastavimo projekte

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je proteklih 10 godina u Bijeljinu uloženo 400 miliona KM, odnosno 40 miliona godišnje, što znači da jedan budžet ovog grada ide sa republičkog nivoa, te zatražio od bijeljinskog gradonačelnika LJubiše Petrovića da to ne derogira.

Dodik: Došao sam u Bijeljinu sa namjerom i dobrom voljom da nastavimo projekte
FOTO: Bijeljina danas

Reagujući na pogrešne podatke koje je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske iznio gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović, a u kojima je iznio optužbe na račun republičkih institucija, Dodik je rekao da ovdje ne postoji sporazum Dodik-Mićić u personalnom smislu, već dogovor da republička i gradska vlast rješavaju pitanja.

"Ova priča koju vi želite da nametnete apsolutno je deplasirana politički. Nemojte na taj način igrati, jer to nije korektno. Republika je ovdje uložila, izgradila Bolnicu vrijednu 80 miliona, a vi još niste platili obaveze", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Osim toga, kaže Dodik, Republika ovdje gradi auto-put koji košta 140 miliona evra, samo ovih 20 kilometara od Bijeljine do Rače, a vi ništa ne dajete.

"Republika se zadužila za Drinski nasip, ne može gradonačelnik da bira cijenu koju će platiti Republika. Niste na pravi način intepretirali, niste korektno postupili. To je Vaš pristup, došli smo i rekli da nam date konkretne projekte da vidimo gdje smo i šta radimo, kako bismo mogli da nastavimo da radimo", rekao je Dodik.

On je naveo da je grad Bijeljina dužan tri miliona KM kredita koji je Vlada uplatila u ime grada, kao i da je Vlada bila garant za kredit za bijeljinski vodovod.

"Bijeljina ne može da isplaćuje taj kredit i on pada teret na Vladu. Ali, morate i vi jednog dana da to riješite. Mi smo ponudili da napravimo sporazum i kažemo evo riješite to u narednih 10 godina, a mi ćemo isplatiti taj kredit, koji je oko osam miliona KM", rekao je Dodik i poručio da Petrović da o ovome nije govorio na konferenciji za novinare, ali je pričao o tome da gradu neko uzima novac.

Dodik je poručio da Bijeljina ne bi nikada riješila pitanje vodovoda da nije Vlada Srpska bila garant i da samo traži da se to poštuje.

"Vi se s pravom zalažete da zaštitite prava grada, ali morate da razumijete da ono što je u vašem vlasništvu - vi odgovarate za to i to mi ne možemo da platimo. Možemo da pomognemo i zato smo bili danas", rekao je Dodik.

On je istakao da je lažna priča da ja lično sa pokojnim gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem napravio neki lični sporazum.

"Kome to pada na pamet? Nije to naš novac, niti naši projekti. Mi smo neke projekte već realizovali, pa je to u vlasništvu grada. Mi smo došli ovdje da vam pomognemo, a ne da nam držite predavanja o zapošljavanju. Vi morate da naučite jednu lekciju - ne može vlast praviti privredne kapacitete, nemamo mogućnosti sad da dovedemo fabriku koja će zaposliti 300 radnika", rekao je Dodik.

On ističe da se zajednički treba raditi da se naprave funkcionalne industrijske zone i da privuku poslovne ljude, te da lokalna zajednica koliko ima mogućnosti da svoj stimulans, dok Republika već daje.

"Gradonačelniče, nije fer, jer niste rekli neke stvari koje stoje na raspolaganju", rekao je Dodik.

On je poručio Petroviću, koji se zadnji obratio na konferenciji za novinare nakon sastanka, da sada razumije zašto je izbjegavao da prvi govori.

"Mislili ste da nama održite lekciju - nećete je nama držati. Mi smo krenuli kroz sve gradove u Srpskoj, a prvu smo izabrali Bijeljinu", rekao je Dodik.

On je upitao da li gradonačelnik misli da neko troši narodne pare jer je stalno to potencirao u svom izlaganju?

"Ako mislite da nečega ima, postoje istražni organi, podnesite prijavu i to ide na sud, koji odlučuje o tome. Nećemo se ovdje politički tući. Ja sam došao sa namjerom i dobrom voljom da nastavimo ove projekte - auto-put, Drinski nasip, sportsku dvoranu", rekao je Dodik.

On je istakao da odlazi iz Bijeljine uvjeren da je namjera i gradonačelnika i Gradske uprave da se dalje radi na svim ovim pitanjima.

"Odlazim sa ovog sastanka uvjeren da je gradonačelnik bio dobar domaćin i da je na sastanku bila kvalitetna rasprava o svim pitanjima. Sve i jedno pitanje bilo je otvoreno i na sva je dat odgovor i ne razumijem zašto je bilo potreba za ovakvom prezentacijom gradonačelnika", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

144 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI