Novitović poručio: Sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović ocijenio je da sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan, iako se to želi tako predstaviti međunarodnim zvaničnicima, na šta je ukazao tokom simulacijske vježbe za stolom "Koordinacija 2021" koja je počela danas u Sarajevu.

Novitović poručio: Sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan
FOTO: Srna

Novitović je ocijenio kao vrijeđanje inteligencije to što je na prezentaciji tokom vježbe rečeno da će se "proigrati kapacitet i funkcionalnost koordinacionog tijela", iako tog tijela u simulaciji nema jer nije uspostavljeno.

- O čemu ćemo mi raspravljati, čiju ćemo funkcionalnost i operativnost ocjenjivati ako u sistemu vježbe niste uspostavili koordinaciono tijelo - izjavio je Novitović Srni.

Prema njegovim riječima, nije moguće da se u sistemu zaštite i spasavanja uspostavi subordinacija niti da službenik iz Ministarstva bezbjednosti ima ovlaštenja izdavanja naredbi i komandi, u ovom slučaju kamandantu Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, odnosno predsjedniku Vlade.

- To ne može ni u simulaciji niti u dječijoj igrici. To neću da dozvolim - poručio je Novitović.

Prema njegovim riječima, koordinaciono tijelo je iznad Ministarstava bezbjednosti koje ne može da se postavi iznad toga.

- Ne postoji pravni mehanizam da uzurpirate pravo koordinacionog tijela koje, kada se formira, Ministarstvo bezbjednosti postaje njegov tehnički servis - istakao je Novitović.

Novitović je poručio da štiti interese Republike Srpske, srpskog naroda, Republičke uprave civilne zaštite i ni na koji način neće učestvovati na najperfidniji način u prenosu nadležnosti.

- Ministarstavo bezbjednosti ima sedam institucija gdje su prenijete nadležnosti, a ostale su im još nadležnosti iz oblasti zaštite i spasavanja. Ono što radi to ministarstvo i neki od ministara u Savjetu ministara jeste da se unutar Ministarstva doda još jedna samostalna uprava, na ovih sedam koje ima, što je direktno prenos nadležnosti. Sve se svjesno i planski radi - rekao je Novitović.

On je naveo i problem sa sistemom 112, koji ne postoji i broj nije u funkciji.

Novitović je rekao da je ukazao na propuste, ali nije napustio prezentaciju, te izrazio spremnost da učestvuje do kraja, ali da u svakoj prilici ukazuje na zloupotrebe i da ih onemogući.

- Nismo mi ti koji koče sistem. Mi želimo funkcionalnost i zaštitu srpskog naroda i Republike Srpske unutar BiH, a na ovakav način ne idemo u tom pravcu -pojasnio je Novitović.

Novitović je podsjetio da vježba "Koordinacija 2021", koja se organizuje uz pomoć SAD, ima za cilj da proigra sve scenarijume i funkcionalna zaduženja svih u sistemu zaštite i spasavanja, od lokalne zajednice, entiteta, do koordinacionog tijela, Savjeta ministara, upućivanja zahtjeva za međunarodnu pomoć, prihvatanja toga i pružanja pomoći građanima na ugroženim prostorima. Vježba će trajati do petka, 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA