"Patriot" dvije decenije zapošljava boračke kategorije

Od tridesetak hiljada demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i članova porodica poginulih boraca na području grada Bijeljina zaposleno je manje od 10 odsto pripadnika ove populacije.

"Patriot" dvije decenije zapošljava boračke kategorije
FOTO: Bijeljina danas/Arhiva

Kako bi problem nezaposlenosti ovih kategorija ublažila, Boračka organizacija grada Bijeljina osnovala je prije 20 godina preduzeće "Patriot". Uprkos brojnim teškoćama, ono i danas uspješno posluje.

Kontrola naplate parkinga i blokiranje automobila čiji vlasnici nisu više puta platili kartu, održavanje zelenih površina i gradskog parka, čišćenje kanala Dašnica samo su neki od poslova koje obavljaju radnici "Patriota".

RVI četvrte kategorije Radojica Ilić u ovom preduzeću radi od osnivanja. Iako uslovi rada nisu laki, jer se radi na otvorenom, ljeti na suncu, zimi na kiši i snijegu - ne žali se. Srećan je što ne obija pragove u potrazi za poslom. Preduzeće, kaže, njemu i njegovoj porodici obezbjeđuje sigurnu egzistenciju.

- Mnogi od nas školuju djecu, vraćaju stambene kredite. Najčešće su jedini zaposleni u svojim porodicama, što znači da je sve palo na njihova pleća. Neće niko danas da zaposli invalida, pa, uprkos teškoćama, posao moramo čuvati. Od invalidnine ne bismo mogli preživjeti. Milostinju ne tražimo, niti zaslužujemo. Ovako privređujemo i živimo dostojanstveno od svog rada. Plate su nam redovne, doprinosi uplaćeni. Nadamo se da će tako i ostati - kaže Ilić.

Preduzeće zapošljava 26 radnika, a ljeti angažuju još desetak. Obim poslova stalno povećavaju, kaže direktor preduzeća „Patriot", Mladen Ubiparipović.

- Sa Direkcijom za izgradnju grada Bijeljina sklopili smo ugovor za usluge kontrole parkiranja, vrijedan 240.000 KM, a sa Gradskom upravom Bijeljina ugovor o održavanju gradskog parka i putnih pravaca na izlazu i ulazu u grad, vrijedan 100.000 KM - naglasio je Ubiparipović.

Dodaje da preduzeće redovno učestvuje na konkursima i tenderima.

- Sad smo aplicirali za košenje i uređenje prostora oko mjesnih zajednica i spomenika. I taj posao će nam dobro doći. Prošle godine smo obnovili kompletnu opremu. Raspolažemo teretnim i "kedi" vozilom za blokiranje i deblokiranje nepropisno parkiranih automobila, cisternama za pranje ulica, kosačicama i drugim alatima. Zadovoljavamo sve standarde koji se od nas očekuju tako da se nadamo da ćemo i ovu godinu završtiti pozitivnim bilansom, kao i sve prethodne - ističe Ubiparipović.

ZAKON

U „Patriotu" naglašavaju da jedinu pomoć imaju od Republičkog fonda, koji refundira doprinose za ratne vojne invalide od prve do osme kategorije i za civilne invalide koji imaju preko 70 odsto tjelesnog oštećenja.

Podsjećaju i da zakon obavezuje preduzeća da na svakih 16 radnika zaposle jednog invalida, a javne ustanove da 20 odsto svojih potreba za proizvodima i proizvodne usluge ustupe preduzećima koja zapošljavaju ratne vojne invalide. Apeluju da poslodavci prilikom sklapanja poslova prioritet daju "Patriotu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA