Gradska uprava podržava „Ilindanski sabor“ u Požarnici

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović razgovarao je sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Zavičajnog udruženja Tuzlaka o podršci Gradske uprave u organizaciji „Ilindanskog sabora“ u Požarnici, koji će se održati 2. avgusta.

Gradska uprava podržava „Ilindanski sabor“ u Požarnici

- Pozivamo sve Tuzlake da zajedno, na dan Svetog proroka Ilije u 15 časova, prisustvujemo tradicionalnom „Ilindanskom saboru" u Požarnici, koji će se održati pod pokroviteljstvom Zavičajnog udruženja Tuzlaka i gradonačelnika LJubiše Petrovića. Besplatan prevoz iz Bijeljine biće obezbijeđen za sve zainteresovane posjetioce sabora. Ove godine obilježavamo 125 godina od osvećenja požarničkog hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koji je zaštićen kao nacionalni spomenik i kulturno dobro BiH. Hram je porušen u toku rata, generalno je obnovljen 2016. godine, a prošle godine je započeto obnavljanje freskopisa - istakao je paroh tuzlanski i požarnički Spasoje Radovanović.

U Požarnici trenutno živi oko stotinu Srba, u 63 domaćinstva, a prije Odbrambeno-otadžbinskog rata Požarnica je imala par hiljada stanovnika, uglavnom Srba, u oko hiljadu domaćinstava.

- Podržaćemo organizaciju „Ilindanskog sabora" i Srbe u tuzlanskoj regiji na svaki mogući način, materijalni i nematerijalni. Tuzlaci su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dali veliki doprinos odbrani Semberije, jer tada se Semberija branila na Majevici, zato imamo obavezu da zajedno, u ljubavi i slozi, obilježavamo i podržavamo organizaciju njihovih svetkovina. Sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka dogovorili smo i da zajedno, od institucija Grada Tuzla i Tuzlanskog kantona, insistiramo na poboljšanju statusa srpskih povratnika i infrastrukture srpskih sela - dodao je gradonačelnik Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA