Revolver kojim je ubijen Bili Kid uskoro na aukciji, spremite bar 200.000 dolara

Jedan od najznamenitijih primeraka vatrenog oružja američkog Divljeg zapada biće ponuđen na aukciji sledećeg meseca. Reč je o revolveru kojim je ubijen ozloglašeni odmetnik Bili Kid.

Revolver kojim je ubijen Bili Kid uskoro na aukciji, spremite bar 200.000 dolara

Revolver šerifa Pata Gareta, kako se očekuje, na aukciji će dostići cenu između dva i tri miliona dolara, najavila je aukcijska kuća „Bonams".

Šerif je, nakon višemesečne potrage za odmetnikom, pucao iz svog vatrenog oružja na ozloglašenog revolveraša Bilija Kida 1881. godine.

U opisu kuće koja organizuje aukciju, navodi se da je u pitanju „najznačajnije blago rane istorije Zapada" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oružje je do sada bilo deo kolekcije teksaškog para Džima i Tereze Erl. Par je sakupljao artefakte sa Divljeg zapada više od 50 godina. Džim je preminuo 2019. godine, a njegova porodica sada prodaje kolekciju.

Bili Kid je bio čovek za kojim se tragalo u Arizoni i Novom Meksiku zbog osam ubistava.

Šerif Garet pratio je revolveraša do ranča u Fort Samneru u Novom Meksiku, pronašao ga tamo i pucao u njega 14. jula 1881. godine.

Priča o potrazi za Kidom deo je pop kulture gotovo 100 godina, tokom kojih je bila tema u nebrojeno mnogo dela uključujući filmovePat Garet i Bili Kid (Pat Garrett and Billy the Kid) iMladi reolveraši (Young Guns).

Na aukciji zakazanoj za 27. avgust u Los Anđelesu, biće ponuđena i puška dvocevka koju je Bili Kid koristio tokom bekstva iz zgrade suda u aprilu 1881. godine, u Novom Meksiku.

Stručnjaci procenjuju da će konačna cena biti između 200.000 do 300.000 dolara.

Ugovor iz 1881. godine kojim se šerif Garet obavezuje da napiše knjigu o Biliju takođe će biti na aukciji. Očekuje se da dostigne sumu između 8.000 i 12.000 američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA