"Ne duplirajmo udžbenike" Grad Banjaluka poziva Vladu Srpske da obraduju i petake

Nakon što je Vlada Republike Srpske danas objavila kako će podijeliti udžbenike za osnovce do petog razreda, đaci u Banjaluci mogli bi dobiti dupli komplet knjiga.

"Ne duplirajmo udžbenike" Grad Banjaluka poziva Vladu Srpske da obraduju i petake
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić danas je na konferenciji za medije izjavila da će Vlada RS obezbjediti udžbenike za sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Novonastala situacija praktično znači da učenicima 3. i 4. razreda u Banjaluci sleduju po dva kompleta knjiga, jer je Grad juče najavio podjelu udžbenika za osnovce od 3. do 9. razreda.

Iz Gradske uprave podsjećaju da su obezbijedili besplatne udžbenike za sve osnove u Banjaluci, te da je gradonačelnik Draško Stanivuković već potpisao ugovor.

- Uvažavajući činjenicu da je kompletna javna nabavka sprovedena i da se po zakonu mora zaključiti ugovor u skladu sa tenderskom dokumentacijom, ne postoji čak ni formalna mogućnost da Grad odustane od tog dijela knjiga. Kako bi se izbjeglo dupliranje udžbenika, uputili smo zahtjev za sastanak prema resornom Ministarstvu i naš prijedlog je da se, novcem planiranim za 3. i 4. razrede u Banjaluci, obezbijede udžbenici za djecu petih razreda u drugim lokalnim zajednicama - rekao je za Srpskainfo Bojan Kresojević, savjetnik za finansije u Gradu Banjaluka.

Napominje da je na sastanku Grada i Vlade RS u martu, gradonačelnik Stanivuković predložio premijeru Radovanu Viškoviću da se Vlada RS uključi u obezbjeđivanje besplatnih udžbenika u Srpskoj, na način da učestvuje sa 30 odsto u nabavci, a lokalne zajednice da finansiraju knjige sa 70 odsto.

- Vlada tada nije imala sluha za ovaj prijedlog, a sada se uključuje na način koji nije sistemtski - zaključuje Kresojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 17:00

    12°C
  • 20:00

    11°C
  • 23:00

    8°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI