Besplatni udžbenici za osnovce: Pozitivno nadmetanje Vlade i Grada Banjaluka

Vlada RS podijeliće ove godine besplatne udžbenike i đacima trećeg i četvrtog razreda, a lijepa vest za roditelje stigla je samo dan nakon što je Grad Banjaluka objavio da će svim osnovcima pokloniti komplet knjiga za školu.

Besplatni udžbenici za osnovce: Pozitivno nadmetanje Vlade i Grada Banjaluka

Do sada su od Vlade RS udžbenike dobijali đaci prvog i drugog razreda, učenici pobjednici republičkih takmičenja, i svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica, a ove godine kompleti će biti podijeljeni još osnovcima koji idu u 3. i 4. razred.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da će Vlada u školskoj 2021/22. godini obezbijediti besplatne udžbenike za oko 50.000 osnovaca, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj. Za to je izdvojeno 5,5 miliona maraka iz budžeta.

Samo dan ranije, Grad Banjaluka potpisao je ugovor o podjeli kompleta udžbenika za đake od 3. do 9. razreda i najavio da će oni biti dostavljeni osnovnim školama idućeg mjeseca, čime su postali prva lokalna zajednica u BiH koja je obezbijedila besplatne knjige za sve svoje osnovce. Za to će biti izdvojeno 1,5 miliona maraka.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministarka Trivić je rekla da ovde nije riječ o političkom nadmetanju sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, već kontinurianom radu Vlade.

Politikolog Ljubinko Jović, sa druge strane, smatra da ovi potezi upravo jesu pozitivno političko nadmetanje i pokušaj da se inicijativa Banjaluke politički niveliše. Dobro je što će najviše koristi imati građani.

- Treba pohvaliti sve što je dobro, što bilo koja strana uradi, ali ne možemo da ne dovedmo u vezu to da se odluka Vlade dešava samo dan kasnije u odnosu na Grad Banjaluku, koji je odlučio da obezbijedi besplatne udžbenike. Ovo je svakako pozitivno za roditelje, jer kada imate ovakvu vrstu nadmetanja građani profitiraju - zaključuje Jović.

On se nada da će donacija knjiga biti nastavljena i narednih godina, kao i da treba razmisliti o prijedlogu da đaci prosljeđuju udžbenike idućim generacijama.

Kako bi se izbjeglo dupliranje udžbenika za 3. i 4. razred u Banjaluci, koja je već potpisala ugovor, iz Grada su juče pozvali Vladu da tim novcem kupi knjige za pete razrede u drugim opštinama.

VRATITI NOVAC RODITELJIMA

Dio roditelja već je počeo sa pripremama za školu i kupovinom udžbenika za djecu, za treći i četvrti razred. - Minimalan je broj roditelja koji su sklopili ugovore sa Zavodom za udžbenike. U saradnji sa Zavodom ćemo regulisati to pitanje tako da se, onima koji su izdvojili određeni novac za knjige, taj iznos vrati - rekla je ministarka Natalija Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA