Gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu brzo i odgovorno rješava zahtjeve boraca

Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu riješilo je 95 procenata od 924 primljena zahtjeva za jednokratnu pomoć, koji su podnijeti po Javnom pozivu za jednokratnu pomoć nezaposlenim borcima od 1. do 5. kateogorije mlađim od 60 godina, koji je raspisalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Od 5. maja, kada je zatvoren javni poziv, ovaj posao su obavile samo dvije službenice Odjeljenja, Rada Drinić i Tanja Trifković, dok je trenutni prosjek riješenosti predmeta u drugim lokalnim zajednicama Republike Srpske oko 50 procenata.

Gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu brzo i odgovorno rješava zahtjeve boraca

- Nije nam bilo lako da postignemo ovaj rezultat, da bi što prije riješile zahtjeve i pomogle našim borcima koji teško žive, prethodnih mjeseci često smo radile prekovremeno, uglavnom bez pauze. U dosadašnjem procesu obrade zahtjeva uradile smo preko 70 dopisa, 9 spiskova sa po 300 lica, poslale smo 132 poziva za procjenu vrijednosti automobila i neprestano smo kontaktirale sa 5 republičkih institucija. Obim obrađene dokumentacije dobijene od republičkih institucija, koja nam je bila potrebna da utvrdimo ispunjenost uslova za podnošenje zahtjeva na Javni poziv, iznosi 14.000 listova papira. Situaciju je dodatno otežalo i to što su mnogi zahtjevi bili nepotpuni, ali smo se trudile da pronađemo nedostajuće podatke. Moram istaći da nam je veliku pomoć u poslu obrade zahtjeva pružio član gradske Komisije za ovaj Javni poziv Nedeljko Radić, koji je pravnik u AD „Komunalac". On je sin palog borca Vojske Republike Srpske i sav posao je obavljao volonterski, iz ljubavi i saosjećanja prema saborcima svog oca, i na tome smo mu neizmjerno zahvalne - istakla je Rada Drinić.

Isplata jednokratnih pomoći je već počela a trenutno 509 prijavljenih lica u Bijeljini ispunjava uslove Javnog poziva.

- Još uvijek čekamo dostavu podataka, iz republičkih institucija, neophodnih za obradu preostalih 5 procenata zahtjeva. Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca da imati konačan broj onih koji ispunjavaju uslove, kao i onih koji iste ne ispunjavaju. Po unošenju podataka u Informacioni sistem i konačnoj obradi svakog predmeta, sačinićemo rješenje za svakog podnosioca zahtjeva. Podnosioci koji ne ispunjavaju uslove, mogu da ulože prigovor Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite. Biće nam potrebno još nekoliko mjeseci da ažuriramo sve podatke, uzevši u obzir da je Ministarstvo 14. jula 2021. godine instaliralo Socijalnu kartu, kako bi se svi podaci o podnosiocima zahtjeva i njihovim članovima domaćinstva unijeli u Informacioni sistem - dodaje Rada Drinić.

Razlozi za odbijanje preostalih obrađenih zahtjeva su starost preko 60 godina, 43 lica, status zaposlenog lica, 46 zahtjeva, status penzionera, 50 lica, veća mjesečna primanja od propisanih, 127 lica, uključenost u programe zapošljavanja i samozapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, 11 zahtjeva, smrt podnosioca zahtjeva u toku postupka obrade, 3 lica, vlasništvo nad više od 5 hekatara zemlje ili više stambenih jedinica, 11 lica, status borca viši od 5. kategorije, 5 zahtjeva, prebivalište izvan Republike Srpske, 11 lica, odustajanje od zahtjeva, 1 lice, nekategorisan borački status, 1 zahtjev, i neosnovanosti zahtjeva iz drugih razloga, 15 zahtjeva. Zahtjevi boraca koji su se iz drugih lokalnih zajednica preselili u Bijeljinu takođe su rješavani u Gradskoj upravi Bijeljine i bilo ih je 12.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA