Zvanično otvorene Olimpijske igre u Tokiju: Spektakl nadjačao proteste

Danas su i zvanično počele istorijske i po mnogo čemu vjerovatno najspecifičnije Olimpijske igre.

Zvanično otvorene Olimpijske igre u Tokiju: Spektakl nadjačao proteste

Sve do 8. avgusta moći ćemo da gledamo na djelu više od 11.000 takmičara iz 205 zemalja među kojima je i sedam takmičara iz BiH.

Igre je svečano otvorio car Japana Naruhito.Japanska teniserka Naomi Osaka imala je čast da zapali olimpijski plamen.

Sa godinu dana zakašnjenja počele su 32. Ljetne Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju. Kada kažemo zakašnjenja misli se na to što su trebalo da budu održane prošle godine, ali su pomjerene zbog pandemije virusa korona.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao je da je petak dan nade.

"Njegujmo ovaj trenutak, jer smo napokon svi ovdje pod jednim krovom. Ovo je povezujuća moć sporta. Danas smo ovdje zahvaljujući našim domaćinima. Izrazujemo im veliku zahvalnost", izjavio je Bah u petak na svečanom otvaranju.

Mnogo toga je novo na Igrama u Tokiju, a među njima su i sportovi koji ulaze u red olimpijskih. Na borilištima u Tokiju ćemo ove godine prvi put gledati karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfovanje, ali i bejzbol/softbol koji se poslije mnogo godina vratio u olimpijski program.

Osim novih sportova na OI ćemo gledati i nekoliko novih događaja u okviru postojećih sportova. Možda najbrži i najdinamičniji od njih biće basket 3×3 i tzv. velodromski biciklizam.

Na igrama ćemo gledati rekordna 33 sporta i biće podjeljeno 339 medalja. Podsjetimo, na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine sportisti su se takmičili u 10 sportova, da 43 događaja.

Već od ranije je poznato da će Igre biti održane bez publike zbog pandemije virusa korona.

Na otvaranju je bilo oko 1.000 ljudi među kojima je car Japana Naruhito i neki istaknuti političari, a sportisti iz svih zemalja paradirali su pred praznim tribinama.

Predstavljanje timova išlo je japanskoj abecedi. Džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka nosili su zastavu BiH na otvaranju Olimpijskih igara.

BiH predstavljaju još Lana Pudar (plivanje), Emir Muratović (plivanje), Mesud Pezer (atletika), Nedžad Husić (tekvondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Olimpijci Sjeverne Koreje i Gvineje su odustali od nastupa Igrama, a razlog je trenutna situacija s virusom korona. Na dan otvaranja od Igara je odustao i alžirski džudista Feti Nurin nakon što je saznao da će se boriti protiv Izraelca Tohara Butbula.

Povukao se iz političkih razloga.

Iako je zvanično otvaranje bilo u petak, neke discipline su počele nekoliko dana ranije.

Na zvaničnom otvaranju je viđen spektakularan vateromet, a ujedno i minutom ćutanja odata čast svim ljudima koji su preminuli tokom pandemije virusa korona, a Organizatori su podsjetili i na 1972. godinu i Igre u Minhenu kada su izraelski sportisti ubijeni od strane terorista.

Dodajmo i to da je veliki broj stanovnika Tokija protestovao protiv održavanja Olimpijskih igara u ovom gradu. Tokom svečane ceremonije otvaranja hiljade demonstranata okružilo je Olimpijski stadion uz povike "Ne treba nam OI" i "Nema Olimpijskih igara" što se tokom zvučnih pauza čulo i na samom stadionu.

Japanci su nezadovoljni što se u njihovoj prijestonici i zemlji održava takmičenje koje povećava rizik od širenja virusa korona.

Tokom takmičenja, odnosno do 22. avgusta, u Tokiju i okolnim prefekturama će na snazi biti vanredno stanje zbog pandemije.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mjera.

Bez obzira na sve ostaje nam da uživamo jer su Olimpijske igre najvažniji sportski događaj na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA