Deset godina od smrti Ejmi Vajnhaus

Prošlo je deset godina otkako je sa scene otišla Ejmi Vajnhaus. Poslednja prilika publike da je vidi bila je u noći između 18. i 19. jula 2011. godine.

Deset godina od smrti Ejmi Vajnhaus
FOTO: Depositphotos

Tada je popularna pevačica imala nastup na Kalemegdanu, u Beogradu. Koncert nije bio spektakl, kako se očekivalo, a tri nedelje kasnije, Ejmi je pronađena mrtva u svom stanu u Londonu.

Poznata je kao pevačica sa neobičnim glasom i zanimljivim načinima mešanja žanrova. Prvi album,Frank, izdala je 2003. godine. Bio je nominovan za "Merkjuri" nagradu. Tri godine kasnije izdala je albumBack to Black, koji je osvojio pet Gremi nagrada, zbog čega je Ejmi postala prva Britanka sa tolikim brojem priznanja.

U izveštaju koji je napisao dopisnik Bi-Bi-Sija, rečeno je da je Ejmi Vajnhaus izviždala beogradska publika jer je na nastup došla u alkoholisanom stanju.

Na sceni se saplela i bacila mikrofon na pod.

Ejmi Vajnhaus rođena je u jevrejskoj porodici, kao drugo dete, ima starijeg brata Aleksa. Majka joj je bila apotekarka, a otac je vozio taksi.

Sa deset godina je osnovala svoju muzičku grupu, a sa trinaest godina je izbačena iz škole zbog lošeg vladanja i pirsinga.

Kasnije se upisala u Londonsku školu za izvođačke umetnosti i tehnologiju. Njeni ujaci bili su profesionalni džez pevači, a baka je bila pevačica.

Ejmini roditelji osnovali su Fondaciju „Ejmi Vajnhaus", kjojoj su donirali sav novac od knjiga koje su napisali o njoj. Novac je namenjen ljudima koji su zavisnici od alkohola i droge. AlbumBack to Black, posthumno je postao britanski najprodavaniji album 21. veka.

Mnogi su je smatrali posebnom i retko talentovanom pevačicom, koja je tragično preminula 23. jula 2011. godine. Engleska kantautorka, bila je prepoznatljiva po boji glasa, izgledu i mešavini različitih muzičkih žanrova od bluza, preko soula do džeza.

Borila se s depresijom, zavisnošću i lošim porodičnim i ljubavnim odnosima. Naizmenično su je razapinjali menadžeri, mediji i porodica.

Tragična pesma "Rehab", koja na Jutjubu ima oko 300 miliona pregleda, najbolje opisuje njen najveći životni problem, a nastala je sasvim slučajno.

Dok je šetala ulicom sa britansko-američkim di- džejem Markom Ronsonom,počela je da pevuši stihove pesme.

„To je odlično, čija je to pesma?", pitao je Mark. Ejmi je rekla da je izmislila stihove tokom njihove šetnje.

„Počela sam da pišem pesme kada sam shvatila da u već objavljenim, tuđim pesmama ne mogu da se nađem. Pisanjeje izazov koji mogu da stavim na papir" rekla je jednom prilikom pevačica.

U filmu Amy Winehouse Documentary, Ejmi je naglasila:

„Ne bih ništa napisala da mi to nije bilo važno privatno, jer u suprotnom ne bih mogla da ispričam pravu priču. Nisam devojka koja pokušava da bude zvezda, niti bilo šta drugo, osim muzičarke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA