Pred svijetom još jedno poskupljenje: Čeka nas rast cijena automobilskih guma

Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kom će cijene automobilskih guma znatno porasti kao posljedica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika.

Pred svijetom još jedno poskupljenje: Čeka nas rast cijena automobilskih guma
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajna povećanja cijena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u posljednje vrijeme došlo do značajnih povećanja cijena u cijelom lancu proizvodnje i snabdjevanja, prenosi Index.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u prosjeku za 57 odsto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte uticao je i na cijenu sintetičke gume, koja je u prvih šest mjeseci bila 66 odsto iznad prosjeka iz 2020. godine.

I cijena električne energije je porasla za 154 odsto, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode. Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu.

Do rasta cijena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u cijelom sistemu proizvođač - trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut veći rast cijena. Ipak, u drugoj polovini godine se može očekivati da će gume biti mnogo skuplje, prenosiBlic.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

 

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA