Pesme koje naručujemo na svadbama za koje pogrešno mislimo da imaju romantičnu poruku

Kasno proleće, leto i rana jesen su termini za svadbe, međutim zbog korone, prošle i buduće, sve će se zgurati u leto, pa imam osećaj da svakog vikenda se neko ženi.

Pesme koje naručujemo na svadbama za koje pogrešno mislimo da imaju romantičnu poruku
FOTO: halfpoint/DepositPhotos

Na tim opštenarodnim veseljima, neke pesme su deo standardnog folklora, a da li se ikad zapitamo da one u sebi ne nose poruke večne ljubavi koju bi sama manifestacija svadbe trebala da podrazumeva.

Naravno, kad se slavi, poslednje o čemu razmišljamo su tekstovi pesama ili njihova poruka, bitno je samo da se đipa i govori op op, ili kad prođe nekoliko sati i krene sekcija venosek pesama da se plače i grli. Kad bi se pazilo na tekstove u pesmama onda bi se verovatno vrtelo samo neko kolo od par sati i eventualno bi na repeat išla pesmaSvadba Svadba nekoliko puta. Međutim neke pesme bodu oči, tj uši pa je red da ih prokomentarišemo.

Prvi ples - Sars - Lutka

Razne neke pesme su popularne i uzimaju se za bračni prvi ples, od nekih intimnih koje znače samom paru pa do opštih mesta poput Nine Badrić, Sergeja Ćetkovića ili Divljana. Tu je i svakako Lutka benda Sars sa nevinim i romantičnim refrenom gde je on rešen da sa njom večno pleše. Međutim po kuluarima i zabačanim delovima interneta, da ne kažem forumima, naletećemo na objašnjene da je ova pesma o ortaku nekoga iz benda koji je overio od dopa, odnosno da sama pesma je o njegovoj povezanosti sa opijatom, pa lutka jako lako može postati polutka, merna jedinica prilikom kupovna heroina. Ne baš priča sa kojom želite da započnete brak, jel da?

A od ortaka iz srednje - Saša Matić - Ruzmarin

Na red dolazi pesma koja u sebi ima svadbenu radnju, svadbeni predmet u naslovu i česta je na repertoaru svadbarskih bendova. Što ne bi bilo potpuno čudno da pesma ne govori o prevari, tj o tome da se mladožanja malo zabavio veče pre venčanja sa drugom pa navija sat ako se uspava u švaleraciji. Jedino neverovatno u ovoj priči je ko još izlazi veče pre svoje svadbe.

A od strica - Mirosav Ilić - Nije život jedna žena

Iako Mirtoslav Ilić ima gomilu hitova za veselja, često se desi da i ova stvar zasvira, kojoj možda više pristaje da svira kad se slavi raskid ili razvod. I obično dolazi naručena od ''najduhovitijeg'' člana familie, nekog strica ili teče, za kog su mlada i mladoženja do samog početka svadbe molili boga da ne dođe, ali takav šaljivdžija retko propušta ovakve situacije.

A od babe i dede - Ko te ima taj te nema

Najstariji vole da se spusti tempo i naruče neka sporije ljubavne pesme, pa tako se potegne ovaj klasik i jednačina sa nekoliko nepozantih Zvonka Bogadana. Ako se ubacimo u računanje ko tu koga i kad ima i nema i zbog čega, izgledali bi kao ona žena iz mima koja računa i kojoj se jednačine motaju oko glave.

Od ekipe koja čeka rok blok - Partibrejkersi - Kreni prema meni

Na svadbi je uvek tu ekipa sa kojom ste nekad izlazili u KST koji vam nikad neće oprostiti što se sviraju narodnajci. Tako da oni imaju svojih 18 minuta rok bloka u kojem uživaju, a u tom rok bloku u posednjih nekoliko godina jedno od centralnih mesta zauzima Kreni prema meni. Iako ona možda nosi sa sobom taj poletni i optimistični refren, ipak je prva strofati nisi Julija ja nisam Romeo, pa još plus inoćas sam nešto gadno pojeo. Svaka mlada na početku svog bračnog života želi ovakav šamar i čašu hladnu vode u lice, dok još sanjari o najvećoj ljubavi i najboljem braku koji je ikad postojao.

Od mladinih drugarica - Tebi moja mazo

Više se i ne sećam ko peva ovu pesmu u originalu, ali na svakom veselju je tu. Čak i u trubačkoj verziji, i svi vole taj refren u kom on shvata trezan iz prve da sve su sem nje kurve koji se stideo. Da, znam da je to druga pesma. Ali poenta je slična. On je probao i pokušavao da živi bez nje, sa drugim ženama i varijanticama, a sad kad je skontao, džaba mu je sve to, samo što nam sve to kaže van refrena.

A od oca - trubači

Svi volimo trubače. I oni koji kažu da ne vole, realno lažu. I ako je do sad realno malo bilo važno o čemu se peva i koju su tekstovi pesama, kod trubača je to još manje bitno i na poslednjem mestu po važnosti. Ali ako baš želimo da tražimo dlake u jajetu, Đurđevdan je a on nije baš s onom koju voli, a Mesečina ima svoju tmurnu ratnu zaleđinu i priču sa teškim egzistencijalnim problemima, dok Kalašnjikov... pa i nema baš neki tekst ali ima teško oružije koje nije baš slavskog tipa i ne poziva na neko veselje. Al kao što rekoh, ovde još najviše možemo da progledamo kroz prste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA