Iz saobraćaja isključeno 1.236 vozača

Iz saobraćaja je u Republici Srpskoj zbog prisustva alkohola u organizmu isljučeno 1.236 vozača, a 131 je lišen slobode do otrežnjenja ili oporavka, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Iz saobraćaja isključeno 1.236 vozača

Iz MUP-a navode da je to učinjeno u okviru pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sprovedene 23, 24. i 25. jula u Republici Srpskoj, te ističu da je 119 vozača lišeno slobode zbog prisustva alkohola više od 1,5 grama po kilogramu, a 12 zbog odbijanja da se podvrgnu alko-testiranju.

"Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih sustanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača. Kod 32 vozača utvrđena koncentracija alkohola u organizmu iznosila je više od dva grama po kilogramu", naglašava se u saopštenju.

Policijski službenici su iz saobraćaja isključili tri vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo droge, a 38 zbog odbijanja alko-testiranja.

Osim zbog prekršaja upravljanja pod dejstvom alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova, navode u MUP-u, tokom akcije vozači su evidentirali su 3.564 počinjena prekršaja.

"Riječ je o nekorištenju bezbjednosnog pojasa - 676 prekršaja, nekorištenju bezbjednosne sjedalice ili nepravilno prevoženje djece - 358 prekršaja, upravljanju motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje - 53 prekršaja, te neregistrovano vozilo - 44 prekršaja...", ističe se u saopštenju.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", čiji je cilj smanjenje broja poginulih u julu i avgustu.

Proteklog vikenda je u nekoliko policijskih uprava kažnjeno 100 vozača i to njih 42 zbog nenošenja zaštitne kacige, 35 zbog nečitljivih registarskih tablica, 12 zbog upravljanja motociklom prije sticanja prava na upravljanje i četovoro zbog neregistrovanog motocikla.

Kontrola s ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima izvršena je proteklog vikenda na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj i Bijeljina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i vožnju prilagode uslovima na putu i vremenskim prilikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA