Nakon Avganistana Bajden najavio da će se američke snage povući i iz Iraka do kraja godine

Predsjednik Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ova odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promene u američkoj spoljnoj politici.

Nakon Avganistana Bajden najavio da će se američke snage povući i iz Iraka do kraja godine
FOTO: STEFANI REYNOLDS/EPA

FacebookTwitterWhatsAppViberJoš prije nego što je Bajden preuzeo predsedničku dužnost, glavni fokus SAD bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime, međutim američki predsjednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika.

Ova najava predsjednika SAD uslijedila je poslije odluke da se američke snage poslije 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.

Američka vojna intervencija u Iraku i u Avganistanu koštala je puno novca i spriječila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocjenjuje kao najveći dugoročni bezbjednosni izazov.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem, Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu s Irakom u trenutku kada su u toj zemlji sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA