Upozorenje meteorologa: Stiže najgori toplotni talas ovog ljeta

Čini se da će posljednji dani jula i početak avgusta donijeti najintenzivniji toplotni talas ljeta 2021. u Evropi, navodi se u vremenskoj prognozi "Severe Weather".

Upozorenje meteorologa: Stiže najgori toplotni talas ovog ljeta
FOTO: Severe Weather

Očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijusa u nekim oblastima, potencijalno do 45 stepeni u Grčkoj tokom vikenda,navodi se u prognozi.

Ovo će značajno povećati prijetnju od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluostrva. Julje donio velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne dijelove evropskog kontinenta, dok su na zapadu izostali značajniji toplotni valovi.

Najviše temperature zabilježene su naMediteranu, Balkanskom poluostrvui u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni.

Vrućina se u posljednje vrijeme proširila i na uobičajeno hladniju Veliku Britaniju i Irsku. Dijelovi Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunjske, Bugarske i Grčke spremni su za "pečenje" pod ekstremnim i suvim talasomvrućine.

Međutim, ove sedmice se uspostavlja obrazac u Evropi, koja je sklona ekstremno visokim temperaturama. Ostatak jula, kao i prvi dani avgusta, posljednji dani ljetne sezone, donijeće najintenzivniji toplotni talas2021. godine.

Vrućina će biti ekstremna i trebala bi potrajati najmanje sedmicu, moguće i širom juga, piše "Vecernji.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA