Evropski fudbal u velikom problemu: Pad prihoda

Evropsko fudbalsko tržište zabilježilo je ukupni pad prihoda u iznosu od 3,7 milijardi evra, odnosno 13 procenata u sezoni 2019/20, što je prvi pad prihoda od globalne finansijske krize iz 2008/09, saopštila je kompanija Dilojt.

Evropski fudbal u velikom problemu: Pad prihoda
FOTO: MARIUS BECKER / POOL

U godišnjem izvještaju o finansijama u fudbalu, ta kompanija objašnjava da su "lige petice" (Engleska, Italija, Njemačka, Španija i Francuska), prihod iznosi 15,1 milijardu evra, odnosno 11 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Prihodi klubova engleske Premijer lige pali su za 13 odsto sa rekordnih 5,8 milijardi evra u sezoni 2018/19, na 5,1 milijardu. Dilojt objašnjava da je to prvi pad ukupnih prihoda u istoriji Premijer lige i najniži ukupni prihod od sezone 2015/16.

Sa prihodom od 3,2 milijarde evra, njemačka Bundesliga ostvarila je najmanji pad prihoda, odnosno četiri odsto, dok se španska liga sa prihodima od 3,1 milijarde nalazi odmah iza njih.

Italijanska Serija A ostvarila je prihode od 2,1 milijarde eura, što je pad od 18 procenata, dok je francuska Prva liga, koja je otkazala sezonu zbog mjera u borbi protiv pandemije korona virusa, ostvarila prihode od 1,6 milijardi evra, odnosno pad od 16 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA