Delta soj osumnjičen za rast broja zaraženih

Epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje povoljna, iako je u protekla dva dana otkriveno više novooboljelih, a analiza će pokazati da li je za rast broja zaraženih krivac delta soj.

Delta soj osumnjičen za rast broja zaraženih

U Srpskoj su se sedmicama unazad, na dnevnom nivou, novozaraženi mogli brojati na prste jedne ruke, a bilo je i dana bez ijednog potvrđenog slučaja zaraze.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je za "Glas Srpske" da je epidemiološka situacija i dalje stabilna, uprkos povećanju brojeva.

- Pratimo situaciju. Nemamo određenu regiju ili lokalnu zajednicu koja posebno odskače, tako da podaci pokazuju da je virus i dalje tu u populaciji. Krajem mjeseca planirano je sekvencionisanje da bismo vidjeli da nije možda i kod nas prisutan delta soj virusa i da nije on uzrok rasta broja zaraženih - rekao je Zeljković i dodao da će na osnovu tih informacija biti kreirane i nove epidemiološke mjere.

Zeljković naglašava da trenutni brojevi zaraženih na dnevnom nivou nisu razlog za paniku, ali da svakako treba da ostanemo oprezni i da poštujemo četiri osnovne epidemiološke mjere koje su na snazi, a to su nošenje maske u zatvorenom, fizička distanca, pojačana lična higijena i dezinfekcija.

Iako broj hospitalizovanih ne raste, Zeljković kaže da se ne može tvrditi da novooboljeli imaju lakšu kliničku sliku, jer će se to ispoljiti tek u narednih sedam dana. Dodao je da broj hospitalizovanih "kovid" pacijenata stagnira i uglavnom se kreće između 30 i 38.

- Imajući u vidu da je sezona godišnjih odmora, nije isključeno da dođemo i u nepovoljniju situaciju - upozorio je Zeljković.

U bolnicama širom Srpske kažu da je stanje stabilno. Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović ističe da već neko vrijeme nemaju hospitalizovanih.

- Pacijenti su uglavnom u samoizolacijama dok čekaju nalaze i želimo samo da ovako ostane - rekao je Popović.

Hospitalizovanih nema ni u Gradišci, gdje smo u proteklih mjesec dana imali svega dva oboljela na "kovid" odjeljenju.

- Uglavnom je riječ o blažim kliničkim slikama - rekao je direktor Bolnice Rajko Dodik i dodao da je medicinsko osoblje vakcinisano te da vjeruje da će im imunizacija biti glavni štit ukoliko dođe četvrti talas pandemije.

Direktor Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da na odjeljenju imaju jednog "kovid" pacijenta.

- Ovo je prilika da i zdravstveni radnici iskoriste godišnje odmore i odmore se od svega što ih je snašlo u proteklih godinu i po - rekao je Šešlija.

Vakcinacija

Branislav Zeljković ističe da u Srpskoj trenutno ima dovoljno vakcina protiv virusa korona.

- Oko 23 odsto stanovnika Srpske do sada je primilo prvu, a skoro 14 odsto i drugu dozu vakcine protiv virusa korona. U sedmici iza nas oboren je rekord ukupnog broja vakcinacija - rekao je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA