Bijeljinsko povrće na hrvatskim i slovenačkim trpezama

I ove godine tržišni višak povrća iz Semberije biće prodati u regionu, a prvi kontingent paprike već je otišao za Sloveniju.

Bijeljinsko povrće na hrvatskim i slovenačkim trpezama
FOTO: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Prošle godine, 500 tona paprike, patlidžana i cvekle, posredstvom Poljoprivredne zadruge "Povrtlarstvo", plasirano je u Sloveniju i Hrvatsku. Ove sezone očekuju da će otkupiti i izvesti veće količine.

Osiguran otkup i cijena koju nudi zadruga spas su za poljoprivrednike, koji su zbog napada insekata s mukom sačuvali ovogodišnji rod. Prinos paprike je dobar, ali zbog velike ponude prodaja na pijaci ide teško, a cijena varira, pa će veći dio roda predati u Zadrugu.

Ljeposava Bogdanović iz Crnjelova zadovoljna je saradnjom sa zadrugom "Povrtlarstvo".

- Povrće prodajemo praktično na pragu. Jer kad papriku vozimo na pijacu, izloženi smo ucjenama nakupaca. Često robu vratimo kući, koja onda gubi na kvalitetu. Sada ne mislimo o tome. Što proizvedmo, to i prodamo - kaže Bogdanovićeva.

Milorad Zarić navodi da je računica jednostavna.

- Povrtarstvo je skupa proizvodnja, ulaganja su velika. Još kad je tržište nestabilno, plasman robe se ne smije prepuštati slučaju. Zato je mnogo lakše proizvoditi za poznatog kupca. Papriku beremo u boksove, ne pakujemo je. Najgore je kad uložimo sredstva, strepimo od vremenskih uslova, na kraju proizvedemo, a ono propadne - kaže ovaj povrtar iz Crnjelova.

Čim je počeo otkup povrća za Sloveniju, cijena paprike na pijaci, koja je bila 50 feninga, udvostručena je, ali povrtari su u škripcu s vremenom. Danima uzaludno čekaju kupce za lubenicu, pa nemaju vremena za berbu paprike, niti mogu naći radnike. Veći dio roda, bez obzira na pijačnu cenu, predaće zadruzi.

- Imaću oko 4,5 tone paprika. Iako je na pijaci kilogram marka, a mi je predajemo zadruzi za 60 feninga, imam računicu, jer ne rizikujem. Vremena nemam da berem, pakujem i vozim na pijacu, te čekam kupce - kaže Zarić.

Prinos žute paprike je dobar, a kvalitet mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, pa je plasman u Sloveniji osiguran, kaže direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtlarstvo" Mićo Živić.

- Već sedam godina radimo s jednom firmom iz Slovenije. U početku je bilo teško, ali nastojali smo da po svaku cijenu sačuvamo tržište i uspjeli smo u tome. U prvoj turi otkupili smo 20 tona povrća, a očekujemo veće količine jer kampanja tek praktično počinje. Tada ćemo i utovarati i izvoziti robu daleko većim kapacitetom - najavljuje Živić.

On podsjeća da su ugovori o proizvodnji povrća ove godine potpisani sa više od 150 kooperanata.

- Proljetos smo implementirali projekat IFAD-a u vrijednosti 172.000 maraka. Podijelili smo repromaterijal za 70 kooperanata, koji je bio subvencioniran sa 50 odsto, od čega je 10 odsto bilo učešće Grada Bijeljina, a 40 odsto IFAD. Zasnivanje proizvodnje smo im olakšali time što su repromaterijal dobili na vrijeme. I ostale obaveze prema njima ispunjavamo uredno i na vrijeme - ističe Živić.

PREMIJEU

z otkupnu cijenu, povrtari računaju i na povećanu premiju resornog ministarstva, koja je prošle godine bila šest feninga po kilogramu.

Do kraja sezone, koja traje do 30. novembra, zadruga "Povrtarstvo" organizovaće i otkup crvene paprike, patlidžana, cvekle i kupusa. Na domaćem i inostranom tržištu prošle godine plasirali su oko 2.000 tona povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA