Zvaničnici Kube: Američke sankcije u funkciji unutrašnjih političkih ciljeva

Kuba smatra da su nove američke sankcije rukovodstvu njenih organa reda u funkciji dalje blokade ostrva i unutrašnjih političkih ciljeva Vašingtona.

Zvaničnici Kube: Američke sankcije u funkciji unutrašnjih političkih ciljeva
FOTO: SVETLANA DOJČINOVIĆ / RAS SRBIJA

Odlučno odbacujem uključivanje Revolucionarne nacionalne policije i njena dva vodeća zvaničnika na lažne američke liste. Ove proizvoljne mjere koriste se pored dezinformacija i agresije kako bi se opravdala nehumana blokada Kube- napisao je kubanski ministar inostranih poslova Bruno Rodrigez Parilja na Tviteru, prenosi TASS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, nedavna diskusija američkog predsjednika Džoa Bajdena sa Kubancima koji žive u SAD protiv Havane isključivo je vezana za domaće političke ciljeve u američkoj državi Florida.

On je poručio i da je sastanak Bajdena sa kubanskim izbeglicama farsa kojom se opravdava promjena politike protiv Kube, kao i da je američka vlada zainteresovana samo za izbornu mašineriju na Floridi i zanemaruje tvrdnje kubanskog naroda.

Ministarstvo finansija SAD u petak je na listu sankcija dodalo šefa kubanske policije Oskara Caljehasa Valkarsea i njegovog prvog zamjenika Edija Sijera Arijasa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Američka administracija je 22. jula uvela sankcije specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova i generalu Alvaru Lopezu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga.

Kubanska državna televizija je 11. jula javila da su nemiri zahvatil nekoliko kubanskih gradova, i da je tom prilikom nekoliko prodavnica uništeno, a ranije su masovne demonstracije izbile u gradu San Antonio de los Banjos.

Kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel nazvao je demonstrante plaćenicima i kontrarevolucionarima, a poslije njegovog televizijskog obraćanja i poziva građanima da brane revoluciju, na ulice su izašle i hiljade provladinih pristalica, dok vlasti tvrde da demonstracije protiv vlade finansiraju i podstiču SAD.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA