Tvrdi da je ugovor grubo prekršen: Skarlet Džohanson tuži Dizni

Plaćeno emitovanje filma "Crna Udovica" preko kanala "Dizni plus" grubo je kršenje ugovora tvrdi glumica Skarlet Džohanson u tužbi protiv studija "Dizni".

Tvrdi da je ugovor grubo prekršen: Skarlet Džohanson tuži Dizni
FOTO: MICHAEL NELSON/EPA

Distributer "Dizni" je namerno i bez opravdanja prekršio sporazum kako bi spriječio Skarlet Džohanson da ostvari dobit po ugovoru sa producentskom kućom "Marvel", navodi se u tužbi koja je podnijeta 29. jula.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Glumica koja u devet "Marvelovih" filmova tumači lik Nataše Romanove, to jest Crne Udovice tvrdi da se njen honorar zasnivao na uspjehu filma u bioskopima.

Ostvarenje Crna Udovica imao je sjajan start sa 80 miliona dolara zarade tokom prve nedjelje u SAD, ali je pretrpio najgori pad u drugoj nedjelji prikazivanja u poređenju sa svim drugim "Marvelovim" filmovima.

Distributer je u martu najavio da će film sa budžetom od 200 miliona dolara ići u bioskope, ali da će takođe biti dostupan za iznajmljivanje na kanalu "Dizni plus" za 30 dolara, prenosiB.92.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Studio je tvrdio da je tokom prvog vikenda inkasirao 60 miliona dolara od najma. Zarada od prikazivanja u celom svetu trenutno iznosi 319 miliona dolara, što Crnu Udovicu svrstava među najneuspešnije "Marvelove" filmove.

U tužbi se navodi da su advokati Skarlet Johanson 2019. godine kontaktirali studio "Dizni" zabrinuti zbog toga što će film do publike stizati istovremeno preko više platformi. Nakon promene strategije prikazivanja filma, pokušali su i da preinače uslove ugovora Johansonove.

-Ovo sigurno neće biti poslednji slučaj da se holivudski umetnik suprotstavlja ‘Dizniju' i jasno stavlja do znanja da kompanija ima zakonsku obavezu da poštuje sklopljene ugovore- rekao je Džon Berlinski, advokat koji zastupa glumicu.

"Diznijev" izvršni direktor Bob Čapek branio je odluku kompanije u maju: "Jedna od stvari koju smo naučili je da je fleksibilnost dobra. Trudimo se da ponudimo potrošačima veći izbor". Tužbu do sada ni "Dizni" ni Skarlet nisu komentarisali u javnosti.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA