Oprez: Crveni meteoalarm za veći dio BiH

  • BiH
  • 01. Aug 2021.

Crveni meteoalarm upaljen je za veći dio Bosne i Hercegovine.

Oprez: Crveni meteoalarm za veći dio BiH
FOTO: VladisChern/DepositPhotos

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se kretati do 40 stepeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Crveno upozorenje izdato je za područje Foče, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Trebinja i Višegrada. Narandžasto upozorenje izdato je za ostale dijelove BiH.

"Izuzetnointenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovimai rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uslovimai budite spremni na vanredne mjere", navodi se u objašnjenju "crvenog upozorenja".

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano vrijeme. Najtopliji grad jutros u osam sati bio je Neum u kojem je izmjereno 31 stepen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Temperatureizmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 16; Bugojno 18; Prijedor i Zenica 20; Bihać i Sanski Most 21; Banjaluka, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla 22; Doboj 23; Bijeljina 24; Gradačac i Trebinje 25; Neum 31°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939Pa, za 4hPa je manji od normalnog i opada.

U poslijepodnevnim satima moguć je poneki grmljavinski pljusak u sjevernim dijelovima. Vjetar će biti umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperaturakretaće se uglavnom između 33 i 39°C.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA