Jedva krpe kraj s krajem: Bijeljinski penzioneri se uzdaju u lokalni budžet

Na području Grada Bijeljina trenutno ima oko 16.000 penzionera, od čega je oko 11.000 učlanjeno u Udruženje penzionera. Oko 2.500 njih ima najnižu penziju, a skoro 70 odsto prima penziju u visini najniže plate. Tek malobrojni imaju penziju veću od 500 KM.

Jedva krpe kraj s krajem: Bijeljinski penzioneri se uzdaju u lokalni budžet

Mnogi žive na ivici egzistencije, pa im je svaka pomoć dragocjena. Zahvaljujući Vladi RS 28 bijeljinskih penzionera boraviće u šest banja Republike Srpske. Sredstva za ove namjene obećala je i lokalna zajednica.

Za besplatno banjsko liječenje i rehabilitaciju u Bijeljini prijavilo se 199 penzionera s najnižim primanjima, a ovo pravo iskoristiće njih 28. Ostali čekaju lokalnu zajednicu.

Banja

Ova mogućnost bi im mnogo značila, kažu članovi bijeljinskog udruženja penzionera.

- Otkako sam u penziji nisam otišao ni u banju, ni na more. Imam penziju od 500 maraka, pa onda me svaka pomoć, kao ova, ili subvencija za struju ne sleduje. Žena i ja smo oboje bolesni, dijabetičari na stalnoj terapiji. Samo za lijekove nam ne može biti, a kamoli ostalo - kaže Ljubomir Ostojić.

I Muhamed Bahtić navodi da bi rado išao besplatno u banju kada bi mogao.

- Svaki penzioner bi trebalo da ima to pravo. Svi smo mi stari i bolesni, s raznoraznim dijagnozama. Ali i sami znate - to je za nas, nažalost, luksuz - kaže ovaj Bijeljinac.

Pandemija se značajno odrazila na uobičajene aktivnosti penzionera, ali u ovom udruženju nastoje da koliko-toliko olakšaju život i funkcionisanje u vremenima koja su u svim segmentima teška za mnoge građane.

Jednokratna pomoć

Predsjednik Udruženja penzionera Grada Bijeljina, Đuro Stanojlović, kaže da je prošle godine za banjsku rehabilitaciju iz gradskog budžeta izdvojeno 50.000 maraka, pa je više od stotinu penzionera ovu pomoć iskoristilo u Banji Dvorovi.

Iz ovih sredstava isplaćena je i jednokratna novčana pomoć za oko 1.500 najugroženijih članova. Ove godine nisu dobili nijednu marku iz lokalne zajednice.

- Imamo sredstva od dobrovoljne članarine koja iznose dvije KM mjesečno, ali nisu dovoljna da pomognemo svim penzionerima. Budžetom i odlukom Skupštine grada Bijeljina za Udruženje penzionera planirano je oko 40.000 KM. Imamo uvjeravanja nadležnih da će nam pare prebaciti, ali za sada od toga ništa. Verujemo da će se nadležni pobrinuti i za mnogobrojnu penzionersku populaciju u ovom gradu. Vlada RS već treću godinu šalje besplatno penzionere u banje Srpske i nadam se da će iduće godine biti predviđeno više sredstava za ove namjene - kaže Stanojlović.

NISKA PRIMANJA

Veliki broj penzionera u Republici Srpskoj ima niska primanja, kojima ne mogu podmiriti ni osnovne potrebe, poput kupovine lijekova, nabavke ogrijeva, pa im je svaka pomoć dragocjena.

Zbog skromnog budžeta Udruženja penzionera grada Bijeljina ni isplata jednokratnih novčanih pomoći nije moguća, pa korisnici s nestrpljenjem čekaju na planirana sredstva iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA