Bošnjaci montiraju monstruozne laži o stradanju u Јanji i Bijeljini

Udruženje veterana Garda Panteri u Bijeljini upozorilo je da Bošnjaci montiraju monstruozne laži o stradanju u Јanji kroz dokumetarni film po knjizi Јusufa Trbića koju je Sud BiH već odbacio kao nerelevantnu i netačnu.

Bošnjaci montiraju monstruozne laži o stradanju u Јanji i Bijeljini

Od nadležnih Garda Panteri traži zabranu emitovanja filma "Ubijeni prirodnom smrću" u produkciji "Podrinje medija", čije je prikazivanje najavljeno za utorak, 10. avgust, u Јanji, uz ocjenu da dodatno pogoršava već loše međunacionalne odnose.

Iz udruženja ratnih vetera najavljuju i tužbe za klevetu i za širenje vjerske i nacionalne mržnje u filmu protiv Avde Huseinovića i Vahidina Mulamustafića.

U saopštenju se navodi da se u filmu pojavljuje priča o "logoru Batković" i teško se terete gotovo svi viđeniji Srbi iz tog vremena, iako su svi osumnjičeni u ovom slučaju oslobođeni.

U Sudu je dokazano da nije bilo ni ubistava niti mučenja u "logoru Batković", ističu veterani Garde Panteri.

- Dokumentarni film sa mostruoznim konstrukcijama usmjeren je protiv boraca Vojske Republike Srpske u Semberiji i protiv srpskog naroda, a u njemu se pominju desetine i stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Јanje i Bijeljine, pa pitamo gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka - navodi se u saopštenju.

U filmu se teško tereti i komandant Garde Panteri Ljubiša Savić Mauzer, kao i ova ratna jedinica.

- Ne postoji istraga protiv ijednog pripadnika Garde Panteri za zločine u Bijeljini i Јanji, niti je ikada povedena istraga protiv Mauzera od strane Haškog tribunala - ističu iz udruženja veterana.

Borci Semberije, pripadnici Garde Panteri i drugih jedinica poručuju da neće trpiti laži koje plasiraju bošnjačke strukture u Јanji vezano za ratne događaje na ovim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA