Siniša iz Batkovića uzgaja čak 50 sorti grožđa i ima srce veliko kao Rusija FOTO

U selu Batković, nadomak Bijeljine, ekipa portala Bijeljina Danas uvjerila se u vrhunski kvalitet grožđa različitih ukusa, boja i naziva. Najkvalitetniji među njima Preobraženije, Nizina, Jubilej Novočerkaski nose imena koja odzvanjaju snagom, ponosom i elegancijom.

Siniša iz Batkovića uzgaja čak 50 sorti grožđa i ima srce veliko kao Rusija FOTO
FOTO: Bijeljina danas

Siniša Perić je prije šest godina započeo sa uzgajanjem stonih sorti grožđa koje se od vinskih značajno razlikuju po morfološkim i proizvodnim karakteristikama. Kod vinskih sorti prioritet se daje proizvodnim karakteristikama, a estetski izgled je manje važan, dok je kod stonih na prvom mestu spoljašnji izgled grozda i bobice.

Siniša za portal Bijeljina danas objašnjava da u Rusiji i Ukrajini privatni selekcionari svake godine ukrštaju i prave nove sorte grožđa što je kako kaže, jako popularno u tim područjima još iz doba bivšeg SSSR-a.

„Već pet, šest godina kod mene uspijevaju ove ruske sorte grožđa i vrlo dobro su se pokazale. Prija im ova naša klima. Uglavnom su sve porijekom iz Rusije i Ukrajine, imam i jednu bugarsku sortu i nekoliko moldavskih. Postoje neke sorte koje se mogu koristiti i za proizvodnju vina i kao konzumne, međutim takvih ima samo par komada tih tzv. univerzalnih, uglavnom su ovo sve konzumne sorte " - objašnjava Perić.

Kako nam je stručno objasnio Siniša, konzumne sorte se stvaraju tako da budu na prvom mjestu lijepe na izgled - sa krupnom bobicom, zatim moraju imati lijep ukus, kožica ne smije biti žilava, a gleda se i veličina sjemenke da bude srazmjerna plodu.

I Siniša sam pravi selekciju grožđa - četiri udarne sorte su se kako kaže pokazale odličnim u ovih pet godina, neke druge koje se ne pokažu dobro mijenja, a o svemu tome govori detaljnije na svom YT kanalu.

Za ovaj posao kaže da je vrlo zahtjevan i na prvom mjestu mora postojati ljubav prema njemu.

"Ima mnogo ručnog rada - podvezivanje lastara, zalamanje zaperaka, kalemljenje. Taj posao se ne može raditi u smislu, posadiću šljivu ili trešnju pa ona će rađati. Ovo je mnogo zahtjevan posao i grožđe traži mnogo pažnje"- ističe Perić.

Bogati i mirisni grozdovi koje uzgaja Siniša, često se znaju naći i na svadbenim trpezama širom Semberije, a cijena za kilogram ovih brižljivo uzgajanih ruskih sorti grožđa kreće se svega od tri do pet maraka.

Ruska ljubav

Ljubav prema stonim sortama ruskog grožđa rodila se u vrijeme kada i ljubav između njega i njegove supruge Ruskinje. Sada su već sedam godina u braku i imaju dvoje djece.

"Upoznali smo se u Crnoj Gori na moru, prije sedam godina. I tako se rodila ljubav. Supruga je došla u Bijeljinu iz Velikog Novgoroda, grada smještenog na sjeverozapadu Ruske Federacije, nekadašnjeg srca Rusije" - ističe Perić.

Govoreći o sličnostima Rusa i Srba, kaže da smo mi ipak mnogo otvorenija i neposrednija nacija. Pristaje da nam ispriča i jednu anegdotu u vezi s tim.

"Kod Rusa je nezamislivo da na ulici zaustaviš nepoznatog čovjeka i pitaš ga gdje je npr. kupio nešto. Dok smo čekali bebu, imali smo dileme oko kolica, šetali smo tako i vidjeli bračni par kako gura dječija kolica koja su nam se svidjela i ja sam prišao da ih pitam gdje su ih kupili. Ona je bila šokirana i zabezeknuta, jer kaže kod njih u Rusiji je tako nešto nekulturno. I to na primjer pokazuje koliko smo različite nacije" - priča nam kroz smijeh Siniša.

Kada ne uzgaja grožđa, tada spašava živote

A kada se ne bavi uzgojem grožđa, Siniša spašava živote. Već 24 godine zaposlen je u Vatrogasnoj jedinici Bijeljina. Intervencija koja mu je ostala trajno urezana u sjećanje nije neki veliki požar, nego saobraćajna nezgoda u kojoj je prije nešto više od tri godine život tada izgubio dugogodišnji sindikalac Nebojša Andrić - Njego.

"Njego se borio za naša radnička prava i sjećam se tog dana kada je nastradao on i još dvije žrtve su bile, kada je vozilo Hitne pomoći naletilo na njih dok su izlazili iz sporedne ulice. Bila je nedjelja, ostalo mi je urezano u sjećanje, sunčano i mirno jutro, a takva tragedija. Bio sam blizak s njim i to me je baš pogodilo, kada sam izašao na intervenciju i vidio šta se desilo" - kaže Perić.

Vatrogasac sa srcem velikim kao Rusija, oženjem Ruskinjom, uzgaja ruske sorte grožđa koje često poklanja svojim prijateljima i kolegama. I meni je poklonio punu kesu. Dok sam probala različite ukuse bješe to prava gozba za moja čula, jer u jednoj sorti bijelog grožđa sam, mogu se zakleti, osjetila mirisni bosiljak i tamjan.

M.E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA