Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Osporit ćemo 2.328 tužbi iz FBiH zbog "karaktera rata u BiH i zastare"

Protiv RS do sada je dostavljeno 2.328 tužbi za nakanadu štete od 633.828.000 KM.

REPUBLIKA SRPSKA

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman rekao je danas da će Vlada RS na tužbe iz Federacije BiH za naknadu nematerijalne štete, nastale u period od 1992. do 1996. godine, odgovoriti pokušajem da se one sudski ospore, zbog, kako je on to kazao, "karkatera rata u BiH, ali i zastare".

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Vlade RS rekao da je do 14. aprila 2011. u Pravobranilaštvu RS zaprimljeno 2.328 takvih tužbi, a podnijelo ih je ukupno 4.285 osoba, što znači da su neke kolektivne, dodajući da je ukupan iznos za koji je RS tužena za nakanadu štete 633.828.000 KM.

Selman, koji je i potpredsjednik Vlade RS, rekao je da je najviše tužbi zaprimila Kancelarija zamjenika pravobranioca u Banjoj Luci, ukupno 1.864, u Bijeljinu je stigla 340, u Istočno Sarajevo 66, te u Trebinje 41 tužba.

On je dodao da je Pravobranilaštvo RS uspjelo da, u skladu s Zakonom o parničnom postupku, u roku od 30 dana od dana dostave tužbe na svaku da odgovor.

- Tužioci su iskoristili određene mogućnosti koje im daju zakoni o parničnom postupku. Tako su i izabrali sudove u FBiH, što je, i po važećim proipisima, moguće, jer su birani sudovi u mjestima u kojima je nastala štetna posljedica, rekao je Selman.

Dodao je da je shodno tome, Opštinski sud u Sarajevu zakazao već i prva ročišta polovinom maja.- Pravobraništvo će, kao zaštitik interesa RS, u potpunosti odgovoriti zahtjevu i naši pravobranioci će se pojaviti pred sudovima FBiH s ciljem osporavanja tužbenih zahtjeva, rekao Selman.

Kazao je da su tužbe proizašle tek onog momenta kada su donesene određene presude u okviru krivičnih postupaka, koji su vođeni pred Sudom BiH i Haškim tribunalom.Selman je podsjetio da je Zakonom o naknadi materijalne i nematerijalne ratne štete prpisano da se ona isplaćuje u obveznicama, tako da eventualne presude neće ugroziti stabilnost budžeta RS.

- Međutim, mi smatramo da su tužbe neosnovane i to ćemo nastojati da dokažemo u postupcima koji će uslijediti, dodao je Selman.Kazao je da će, zbog nastale situacije, Pravobranilaštvo RS poduzeti nove mjere kako bi se kadrovski ojačalo, a sve s ciljem da se odgovori na ove zahtjeve.

Selman je rekao da su od Vlade RS iz tog razloga zatražena dodatna finansijska sredstva od oko 350.000 KM, kako bi se zaposlilo novih osam pomoćnika i administrativnih radnika u Prvobranilaštvu.

11°

  • 16:00

    10°C
  • 19:00

    10°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI