Zbog čega je Dubai sve traženija turistička destinacija?

Dubai - grad po meri 21. veka

Zbog čega je Dubai sve traženija turistička destinacija?

Na samo sto kilometara od glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabija, na samom jugu Persijskog zaliva, nikao je moderni, velelepni, grandiozni megalopolis, napravljen za divljenje i uživanje. Grad koji pleni lepotom i bogatstvom, grad u kome čak i policija vozi lambordžini, u kome se nalazi najviša zgrada na svetu, najluksuzniji hotel na svetu i najlepše plaže na svetu. Grad koji turisti rado posećuju jer je Dubai neopterećen prošlošću - nema muzeja, ruševina ili starine koje obavezno morate videti, za kojima se čeka u redu satima i koje sa žaljenjem u drugim gradovima propuštate. Dubai je grad budućnosti u kome su posetioci glavne zvezde koji sami biraju svoj program zabave.

Plaže

Okružen najlepšim peskovitim plažama, Dubai je idealno mesto za odmor. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora ili da ste u potrazi za skrivenim mestom za mir, u Dubaiju ćete naći ono što vam je potrebno. Dubinsko ronjenje sa prelepim podvodnim fenomenima, surfovanje na talasima, paraglajding, jedriličarstvo, luksuzna krstarenja - samo su delić ponude koje očekuje one koji traže višak adrenalina. Zabavu uvećava veliki broj akva parkova od kojih je najpoznatiji "Atlantis Aquaventure". On upotpunjuje klasičnu ponudu akvaparkova sa podvodnom avanturom koja se ne propušta. Nema dovoljno adrenalina prilikom vožnje najvišim i najluđim toboganima? E, onda je tu krak koji vodi ispod nivoa mora gde se ukrštate sa gomilom ajkula od kojih vas deli samo jedno tanušno staklo!

Plaže koje se mogu posetiti u samom gradu su Jumeirah - sa pogledom na nebodere grada, Kite - odakle svakodnevno poleće na hiljade paraglajdera, Palm Jumeirah - od čijih će fotografija instagram profili eksplodirati ili mirna oaza poput Mamzar parka gde se može uživati u porodičnoj, mirnoj atmosferi.

Najviša zgrada na svetu - Burdž Kalifa

Dubai je zamišljen kao grad superlativa, pa nije ni čudo što je mesto gde se nalazi najviša zgrada na svetu. Ovaj supervisoki oblakoder sa svojih 829,84 m predstavlja najvišu građevinu koju je čovek ikada napravio. Pravljena od najmodernijih materijala, zgrada je pravi predstavnik neofuturizma.

Burdž Kalifa ima 163 spratova iznad zemlje i čak 57 liftova. Liftovi su jedni od najbržih na svetu, kreću se brzinom 9,81m/s, što znači da se do vrha stiže za manje od jednog minuta! Turisti uglavnom posećuju 124. i 125. sprat gde se nalazi veliki broj restorana sa spektakularnim pogledom na zaliv.

Najluksuzniji hotel na svetu - Burdž al Arab

Ovaj hotel je pomerio sve granice ugostiteljstva, tako da umesto dosadašnjih maksimalnih 5 zvezdica, ima potpuno zasluženo 7 zvezdica!

Burdž al Arab je napravljen u obliku jedrilice čime se daje omaž ne tako davnoj prošlosti ovog regiona gde su se starosedeoci bavili sakupljanjem školjki i ribolovom. U svakom drugom pogledu ovo je zgrada inovacija i budućnosti.

Unikatna privatna plaža, luksuzni spa centri, šefovi kuhinje koji spremaju hranu po Mišelinovim standardima - samo je deo ponude ovog mesta. Turisti koji ne odsedaju u hotelu imaju prilike da bolji pogled na ovo luksuzno mesto obezbede krstarenjem (sa broda) ili vožnjom helikopterom (sa visine). Dubai je sve traženija turistička destinacija i zbog toga što nudi raznovrsne programe po meri turista.

Više o hotelima, plažama, klimi, načinima putovanja, cenama i mapama, saznajte u ovom sjajnom vodiču za Dubai.

Najveći ram na svetu - Dubai Frame

Još jedan rekord koji drži Dubai. Ovaj ram za slike je najveći ram na svetu. U pitanju je zgrada koja se nalazi u Zabel parku u centru grada, visoka je 150m i turisti je rado uklapaju u svoje obilaske još od davne 2018. godine kada je izgrađena.

Madinat Jumeirah (Lepi grad)

Svako ko makar prođe pored Dubaija trebalo bi da obiđe Souk Madinat Jumeirah, mesto koje savršeno spaja modernost I kulturu. "Souk" znači pijaca, a ovaj kraj u svojoj arhitekturi oponaša tradicionalno arapsko tržište, stvarajući istorijsku atmosferu pomešanu sa savremenim restoranima i barovima. Ovo je idealno mesto za posetioce da shvate kako je Dubai izgledao u prošlosti. Tu se mogu naći prodavnice koje prodaju sve od suvenira do regionalnih ukrasnih predmeta. Većina prodavnica su mali štandovi, što dodatno naglašava čaršijski stil mesta.

Kraj je poznat po noćnom životu i po modernim barovima sa odličnom muzikom, skupim restoranima, ili, za one koji vole tradicionalno iskustvo, barovima gde se puši nargila, ovde poznatija kao šiša.

Madinat je poznat i kao mala Venecija zbog svojih mnogobrojnih kanala, iako su ovi kanali zamišljeni da oponašaju potoke na kojima je stanovništvo živelo pre nego što je u Emiratima otkrivena nafta.

Marina

Marina je takoreći grad za sebe. Izgrađena je na veštačkom kanalu koji je dugačak 3 kilometra i prostire se uz Persijski zaliv. Uz šetalište su izgrađeni neboderi u kojima živi 120000 ljudi sa prelepim pogledom na luku i zaliv.

Krstarenja marinom sa večerama na prelepim kruzerima su ultimativni doživljaj koji ne treba propustiti. Ovde se može naći i veliki broj izvanrednih šoping molova koji obezbeđuju jedinstveno iskustvo kupovine. Dubai mall je jedan od najpoznatijih molova sa luksuznim brendovima, akvarijumom i bioskopom.

Muzička fontana i ski centar

Centar grada je odnedavno bogatiji za još jednu atrakciju - muzičku fontanu. Koliko god izgledalo poznato vodeni mlazovi i muzika u kombinaciji sa osvetljenjem, doživljaj je neverovatan! A ukoliko se neko od posetilaca ovog pustinjskog podneblja ipak uželi zimske atmosfere, tu je čuveni ski centar Dubaija. Centar je zatvorenog tipa, ima veštačkog snega tokom cele godine, odličan je za skijanje I snowboarding, a možete videti i pingvine!

Dubai - sve traženija turistička destinacija

Ne tako davno, na mestu gde se danas nalazi jedan od najmodernijih gradova sveta, bila je pustinja. Tu na mestu gde je tehnika i čovekova imaginacija ukrotila pustinjski pesak i kamen, divimo se arhitektonskom čudu sveta koje se svakim danom menja i koje želi da iznova fascinira i izazove divljenje. Taj ubrzani razvoj, to takmičenje sa samim sobom u luksuzu, glamuru i sjaju, pleni novom snagom i zato se posetioci ovde stalno vraćaju. Po još bolji pogled, još intenzivniji odmor, još zanimljiviji sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA