Prvi put se slavi Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – kako će izgledati manifestacija

Sekretar sekretarijata za vanredne situacije Grada Beograda Darko Glavaš objasnio je za RTS kako će sutra u Beogradu biti proslavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Prvi put se slavi Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – kako će izgledati manifestacija

Brojne ulice u Beogradu biće sutra zatvorene zbog centralne manifestacije u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pošto je centralni deo proslave na Savkom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, Drako Glavaš rekao je da je taj trg zatvoren sada i da će tako ostati još 28 sati za prilazak od strane Slavije zbog postavke tehničkih elemenata.

Prema njegovim rečima, izmene u režimu saobraćaja počeće sutra od 13 časova.

"Centar grada će biti sukcesivno zatvaran od 17 časova, kako kolone budu prolazile, ulice ćemo otvarati. Pravac od hotela Beograd ka spomeniku Stefanu Nemanji će i dalje ostati zatvoren i kad otvorimo Savski trg zbog instalacija", naveo je sekretar za vanredne situacije.

Kada je reč o samoj manifestaciji, njena srž biće podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

"Više kolona kreće od spomenika iz centra prestonice. Svečanost zvanično startuje počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30, građani da se ne začude ako čuju topovske udare", naveo je Glavaš.

Jedna grupa ljudi, tzv. "ustanici" će, prema Glavaševim rečima, krenuti iz parka Vojvode Vuka, dok će druga grupa krenuti od spomenika Njegošu.

"Zamišljeno je da se te kolone susretnu kod spomenika Knezu Mihailu i odatle kolone idu ka Slaviji. Od spomenika Karađorđu ide dodatna kolona sa gardistima, pukovskim zastavama i te dve kolone se sreću na Slaviji gde će se čuti patriotske pesme i igrati srpske igre. Posle te ujedinjene kolone idu ka Savskom trgu, ka spomeniku. Kako se pomera kolona, biće otvorene bočne ulice", naveo je Glavaš.

Ističe da će građani na ulicama moći da vide drugi kolorit, mnogo državnih zastava, dok će velike građevine biti u bojama srpske zastave - Brankov most, Most na Adi, Palata Albanija.

"Zastave sa grbom biće na svim institucijama, narod može da istakne i narodnu zastavu", kaže gradski sekretar za vanredne situacije.

Građanima Beograda i svima koji planiraju da sutra prođu kroz grad poručuje da obaveze prilagode izmenama u saobraćaju.

"Svi državni organi, Trad učestvuju u realizaciji ovog događaja jer se dešava prvi put. Molim za strpljenje i razumevanje, zajedno idemo ka tome da to što manje utiče na normalan život. Na ulicama će biti niz poruka prijateljstva, ljubavi i jačanje našeg nacionalnog identiteta", poručio je Glavaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA