More oko Farskih ostrva ponovo crveno – masakr skoro 1.500 delfina

Čak i najžešći poštovaoci tradicionalnog lova na kitove osudili su kao „surov i nepotreban“ masakr skoro 1.500 delfina kod Farskih ostrva, prenosi „Gardijan“.

More oko Farskih ostrva ponovo crveno – masakr skoro 1.500 delfina

Delfine su pre toga naterali da uplivaju u plićak plaže Skalabotnur na ostrvu Ejsturoj, gde su se prćakali satima i bezuspešno pokušavali da se spasu pre nego što su ih ubili.Grupa „Si šepard" (Morski pastir), koja se godinama bori protiv kitolova, tvrdi da je nedavno završeni lov „najveći pojedinačni masakr delfina i kitova-pilota u istoriji Farskih ostrva".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poređenja radi, u jednom danu je ubijeno više životinja nego tokom čitave sezone u zloglasnoj Taidži uvali u Japanu.

Čak su i mnogi Farani, od kojih većina gleda na lov kao deo kulturnog nasleđa, izrazili gađenje.

„Pripadne mi muka kada vidim ovako nešto", napisao je jedan od stanovnika udaljenih ostrva na Fejsbuk stranici lokalne televizije, dok je drugi nazvao masakr „užasnim" i istakao da ga je zbog toga sramota što je Faranin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Heri Petersen, koji predsedava lokalnim udruženjem za lov u zalivu, rekao je da je previše delfina usmereno i naterano ka plaži i da je na plaži bilo premalo ljudi koji su čekali da ih ubijaju, što je produžilo njihovu agoniju.

„Zgrožen sam onim što se desilo. Delfini su se previše dugo mučili i prćakali pre nego što su ubijeni", dodao je Petersen.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA