Počela Evropska sedmica urbane mobilnosti

Nizom aktivnosti za građane svih uzrasta kojima će biti promovisani aktivni i zdravi načini kretanja, odnosno alternativna prevozna sredstva, Grad Bijeljina će od 16. do 22. septembra treći put obilježit​i​ Evropsku sedmicu urbane mobilnosti (ESUM).

Počela Evropska sedmica urbane mobilnosti

Ovogodišnja Evropska sedmica urbane mobilnosti je posvećena održivoj mobilnosti za zdraviji život i odvijaće se uz slogan „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!", a u Bijeljini će kroz brojne aktivnosti biti promovisano bezbjedno pješačenje i vožnja bicikla i drugih prevoznih sredstava koja doprinose čuvanju zdravlja, zdrave životne sredine i uštedama u kućnim budžetima.

Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina Ankica Todorović je istakla da planirane sedmodnevne aktivnosti obuhvataju podizanje svijesti o potrebi i značaju urbane mobilnosti, otvaranje centra Grada za pješake u večernjim satima, tematske radionice za djecu, monitoring protoka saobraćaja, revijalnu vožnju biciklima, rolerijadu, treninge i koncert na otvorenom.

- Trg kralja Petra će šest dana od 18,00 do 23,00 časa, a u nedelju, 19. septembra tokom cijelog dana biti otvoren za pješake, odnosno zatvoren za automobile. Svi događaji će biti organizovani uz podršku niza partnera iz javnog, nevladinog i privatnog sektora i unaprijed im zahvaljujemo na podršci, kao i građanima koji će dati svoj doprinos Evropskoj sedmici urbane mobilnosti - poručila je Todorović.

Mladen Arsenović, šef Kabineta Gradonačelnika, naglašava da je, uprkos otežanim epidemiološkim okolnostima, Odsjek za LERiEI i ove godine uspio da organizuje sadržajnu Sedmicu urbane mobilnosti.

- Nažalost, svjedoci smo da do sada u Gradskoj upravi nije bilo sluha da se uradi nešto ozbiljnije po pitanju mobilnosti, prije svega, da bi se uticalo pozitivno na zdravlje stanovništva, ekologiju, čistoću vazduha, kao i na ostale aspekte. Za sljedeću godinu, Gradska uprava je planirala niz konkretnih aktivnosti u ovoj oblasti, kao što je bolje omogućavanje pristupa pješaka ulicama, uključujući i pješačku zonu, kao i postavljanje infrastrukture za biciklizam. Istakao bih ideju, koju bi trebali da realizujemo u sljedećoj godini - „Bajk šering sistem" (Bike sharing system), po uzoru na napredne gradove, koji omogućava građanima i turistima da uz minimalnu naknadu ili uz subvenciju Grada koriste bicikle - naveo je Arsenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA