Sindikat trgovine ponovo pokreće kampanju za zabranu rada nedjeljom

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske ponovo pokreće kampanju za zabranu rada nedjeljom.

Sindikat trgovine ponovo pokreće kampanju za zabranu rada nedjeljom
FOTO: Ilustracija

Sindikat ovu priču "gura" već tri godine, ali nisu naišli na veliku podršku opština, niti samih poslodavaca. Kako svaka opština uređuje rad na svojoj teritoriji, sada imamo šarenoliku situaciju, pa su tako prodavnice negdje nedjeljom zatvorene, negdje rade do 13, negdje do 16 časova, a u Banjaluci je tržnim centrima dozvoljen rad čak do 22 sata.

Nakon pauze zbog pandemije, predsjednik sindikata Goran Savanović najavljuje da u narednih 15 dana opet kreću s aktivnostima da se reguliše rad nedjeljom u trgovinama, što je velika želja radnika.

- Cilj je da se taj rad potpuno zaustavi ili ograniči u onim opštinama gdje to do sada nije urađeno. Konkretno, razgovaraćemo s opštinama, Savezom opština i gradova i s poslodavcima. Očekujemo da ćemo dobiti podršku, bar je tako najavljeno iz Ministarstva trgovine RS - precizirao je on za Srpskainfo.

Među prvima će, kaže, kontaktirati načelnike koji su se za neradnu nedelju zalagali u svojim predizbornim programima, a ideju još nisu realizovali.

- Po nama, nedjeljom treba da radi minimalan broj djelatnosti, koje su neophodne za život i zdravlje stanovnika. Sve ono što ne mora, i ne treba da radi - kaže Savanović, uz napomenu da se trgovina tu našla na najvećem udaru zbog čega i insistiraju da njihovi radnici nedjeljom ostanu kod svojih kuća.

Sektor trgovine u Srpskoj na drugom je mjestu po broju zaposlenih, sa oko 48.600 radnika, koliko ih je bilo prije početka epidemije. Zalaganje za neradnu nedjelju, pojašnjava Savanović, zalaganje je za porodične vrijednosti.

- Iza tog čina stoji mnogo širi aspekt, važan je društveni život građana, nedjeljni ručak s porodicom, građanima dajete mogućnost da se zadrže na ovim prostorima, da žive normalnim životom, da njihove porodice osjete da ovdje imaju nešto više - zaključio je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA