Tri najposećenije turističke destinacije u Srbiji

Raznovrsnost turističke ponude Srbije jedan je od njenih glavnih aduta. Od prestonice koja parira svetskim metropolama, preko odlično razvijenog seoskog turizma i planinskih predela, u Srbiji ćete pronaći i odmor i uzbudljive aktivnosti.

Tri najposećenije turističke destinacije u Srbiji
FOTO: iStock

Poslednjih godina zainteresovanost za planinski odmor je porasla, pa tako ne čudi što se domaći i strani turisti sve češće odlučuju za boravak na Zlatiboru ili Tari. Bogata istorija i duga tradicija ostavili su tragove po svim krajevima Srbije, ali posebno ćete uživati u savršeno skladnoj mešavini tradicionalnog i modernog u Beogradu. Prođite sa nama kroz široku ponudu Zlatibora, Tare i Beograda koji se izdvajaju po svojim lepotama i velikoj posećenosti.

Ulicama glavnog grada

Mladalačka energija grada probudiće u vama želju da posetite njegov svaki pedalj i iskusite sve što nudi. Prestonica od 1841. godine razvija se sve brže i nudi vam priliku da svakoga dana vidite, okusite ili se isprobate u nečemu novom.

Grad na ušću dve reke do kog voze sva prevozna sredstva, sa posebno lako pristupačnim aerodromom, prijatan je za posetiti tokom cele godine. U vreme prazničnih meseci šetnja ukrašenim gradom posebno je iskustvo, ukrasna rasveta i konstrukcije na centralnom trgu učiniće da se osetite kao u bajci. Svim ljubiteljima umetnosti festivalska scena Beograda biće omiljeni deo, kako pokriva svet filma, pozorišta, stripa i video igara, nauke i muzike. Stari deo grada obiluje spomenicima, autentičnim boemskim duhom i brojnim lokalima koji služe svetske i domaće gurmanluke.

Moderniji delovi grada, koji su većinom i novo poslovno jezgro zgrada, zaseniće vas prostranim šetalištima, arhitekturom i brojnim aktivnostima. Predlažemo da posetite niz kulturnih institucija, istorijskih spomenika ili parkova kako biste upotpunili svoju posetu. Udobno i spokojno odsednite u nekom od hotela, apartmana ili privatnih smeštaja poput stan na dan Beograd. Iz bogate ponude Beograda predlažemo da obavezno posetite:

● Kalemegdanska tvrđava

● Skadarlija

● Ada Ciganlija

● Gardoš kula

● Hram Svetog Save

● Zoo vrt i Jura park

● Manifestacije FEST, BEMUS, BELEF, Radost Evrope, Noć muzeja

Oaza prirode na Tari

Pašnjaci, vidikovci i jezera ove planine idilično se nadovezuju i stvaraju bajkoviti predeo na zapadu Srbije. Zdrav i aktivan odmor na Tari vam je zagarantovan i zbog toga je odličan izbor za ljude izraženog sportskog duha ili čak velike porodice. Na raspolaganju su vam manifestacije koje ističu sve atribute ovog kraja Srbije, brojne aktivnosti u prirodi, posete pećinama ili kulturno-istorijskim lokacijama.

Tara smeštaj je spreman da vas ugosti i udovolji sve vaše potrebe i pruža vam priliku da jutarnju kafu pijete uz fenomenalan pogled. Do Tare je moguće doći sopstvenim vozilom ili svoje putovanje poveriti nekom od autobuskih prevoznika. Organizacija Nacionalnog parka Tara, osim zaštite netaknute prirode i životinjskog sveta, u svoj centar stavlja i posetioce koje će iskusni vodiči sprovesti kroz sva čuda od kojih je park sačinjen. U okolini možete pronaći arheološke lokalitete, Kućicu na Drini koja je zapala za oko i Nacionalnoj Geografiji, manastir Raču i brojna šarmantna sela. Kada se nađete u ovim predelima obavezno posetite ili se oprobajte u:

● Vidikovci: Banjska stena, Osluša, Crnjeskovo, Bilješka stena, Janjač, Kozja stena

● Aktivnosti u prirodi: jahanje, vožnja kajakom, planinarenje, paraglajding, posmatranje ptica i mrkih medveda

● Drinska regata

● Jezera Perućac i Zaovine

● Tepih livade i Prirodni rezervat Crveni potok

● Vrelo Lađevac

Savladajte Tornik

Lako pristupačan iz svih delova Srbije, Zlatibor je voljena planina kojoj se rado vraćamo. Uspon turizma u Srbiji možda je i najviše primetan na Zlatiboru gde skoro svakoga dana niču novi smeštajni i ugostiteljski objekti, otvaraju se nove atrakcije i osvežavaju istorijsko-kulturni spomenici.

Apartmani Zlatibor najgušće su smešteni oko centra Zlatibora, a pored njih se možete okrenuti hotelima, odmaralištima, vilama ili konačištima. Šetnja kroz centralni deo planine pravi je užitak, dočekaće vas konji koje možete jahati, jezero koje je u svako doba godine predivan prizor i, pored sjajnih restorana, stazica koja vodi ka usponu prema Spomeniku na Šumatnom brdu. Par minuta vožnje dovešće vas do predela nedirnute prirode, vodopada, Stopića pećine i manastira Uvac. Zimski meseci ispunjeni su zabava na snegu, kako za najmlađe tako i za iskusne skijaše i snoubordere.

Ski centar Tornik spreman je da obezbedi i veštački sneg, a sigurno ćete biti oduševljeni vožnjom na žičari, sportskim terenima i prostorima za skijanje i sankanje. Od aktivnosti i atrakcija koje možete posetiti i okušati se izdvajamo vam:

● Avantura i Dino park: zlatiborski borovi skrivaju ove centre zabave u kojima vas čekaju zip line, veštačke stene za penjanje, 6D bioskop, replike dinosaurusa

● Restorani Feniks i Mačkat

● Ribničko jezero

● Dani pastrmke i Pršutijada u Mačkatu

● Škola skijanja Čigota

● Gold gondola

● El Paso City

Bilo da se nađete u gradu u kom se spajaju Sava i Dunav ili planinama poznatim po svojim prirodnim lepotama i gastronomskim specijalitetima, prijaće vam gostoprimstvo ljudi koji sve turiste dočekuju puni zanosa i ljubavi prema svojoj domovini. Poznat po svom noćnom životu, Beograd je idealan za ljubitelje užurbanosti i dinamike koja će vam podići raspoloženje na maksimum. Kada poželite da se odmorite, isključite mozak i napunite baterije u prirodi, pođite putem Tare ili Zlatibora. Preporučujemo da posetite makar jednu od ove tri posećene lokacije, a za najbolji doživljaj uklopite ih u jedan opuštajući odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI