Pod budnim okom mladog Bijeljinca više od stotinu srpskih visokoletača

Ljubav prema pticama gajim od ranog djetinjstva, ali konkretno kada su u pitanju golubovi tu sam ljubav naslijedio od tetka Darija, od kojeg sam dobio prvi par golubova, a sada imam više od 100 srpskih visokoletača, kazuje petnaestogodišnji Njegoš Kokotović, najmlađi registrovani uzgajivač ptica u Bijeljini i jedan od najmlađih u cijeloj BiH.

Pod budnim okom mladog Bijeljinca više od stotinu srpskih visokoletača

Da je mladi golubar ozbiljno shvatio posao kojim se bavi govori i podatak da je član Udruženja građana odgajivača golubova "Elita BiH 15" iz Bijeljine, koje je njegovim plemenitim pticama dodijelilo prstenove po kojima su prepoznatljive gdje god da slete.

"Golubovi imaju prstenove na kojima stoje moji inicijali, broj pod kojim sam zaveden u Udruženju, kao i moj broj telefona i ime države, u ovom slučaju BiH. Ukoliko bi se desilo da neki golub odluta, da sleti kod nekog drugog golubara, mogu me pronaći na osnovu podataka na prstenovima, pa odem po svoju pticu. Tako su golubovi uvijek sigurni, a mi uzgajivači se upoznajemo i širimo prijateljstva", priča Njegoš za "Nezavisne" i dodaje da je posjedovanje prstenova uslov za odlazak na takmičenja.

Mladi golubar posjeduje srpske visokoletače, rasu veoma cijenjenu među odgajivačima, koji su decenijama posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vrijeme njihovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta, kod visokoletača se isključivo ocjenjuje let - visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu, u golubarskom žargonu "vis".

Tinejdžera koji je odlučio da vrijeme provodi uz ptice, a ne uz internet, igrice ili filmove, pitali smo da li su golubovi zahtjevne životinje.

"Golubovi nisu zahtjevne ptice, ali kao i sve druge životinje - traže pažnju i ljubav, te tu ljubav i uzvraćaju, što je zapravo moja lična satisfakcija. Moraju redovno da se vakcinišu, puštaju da lete, da se čisti objekat u kojem borave, te hrane raznim žitaricama i sjemenkama koje nabavljam, a neke i sam spravljam", objašnjava Njegoš.

Mladi uzgajivač ptica kaže da nije teško raditi kad se nešto voli, te da se pored uzgoja golubova srpskih visokoletača odlučio i za uzgoj prepelica i brojnih rijetkih vrsta koka nosilja koje se rijetko mogu naći na našim prostorima - zlatni brakel, leghorn, amrok, francuska sokana...

"Prepelice gajim i prodajem njihova jaja, koja su veoma korisna za zdravlje ljudi. Po svom sastavu bogata su raznim hranjivim materijama i vitaminima, a jedno prepeličje jaje zamjenjuje pet kokošjih", navodi vrijedni tinejdžer.

Za "Nezavisne" kazuje da su sve ptice koje je okupio u dvorištu porodične kuće u Bijeljini njemu podjednako važne.

"Ove godine upisao sam srednju Poljoprivrednu školu u Bijeljini, smjer za veterinarskog tehničara, jer volim životinje i želim da unaprijedim svoje znanje kada je u pitanju ova oblast. Naravno, na prvom mjestu je škola, ali moja velika ljubav su golubovi, a sad i prepelice i koke nosilje", pripovijeda Njegoš.

Za kraj razgovora objašnjava da ostaje pri opredjeljenju da se bavi poslom koji je započeo kao hobi prije šest godina, a da od prodaje prepeličjih jaja može sebi da priušti pristojan džeparac te dodaje: "Naravno, ima dosta posla i finansijskih ulaganja, ali sav trud se na kraju isplati".

Fasciniran Titom i Jugoslavijom

Njegoš Kokotović zna mnogo o pticama, ali i o Josipu Brozu Titu, te u svom domu ima kolekciju predmeta koji podsjećaju na život u bivšoj Jugoslaviji.

"Istoriju volim, a posebno volim da izučavam Prvi i Drugi svjetski rat, periode u kojima je posebno mjesto zauzimala ličnost Josipa Broza Tita. Tito me fascinirao kao vrhovni komandant jugoslovenske vojske, a o tome sam mnogo pričao s djedom te gledam filmove posvećene tom periodu i čitam literaturu. Takođe sam sa mnogo ljudi pričao o bivšoj Jugoslaviji i saznao da je život u tako velikoj zemlji bio dobar, da se sa jugoslovenskim pasošem moglo putovati bez viza - nije se gledalo ko je ko, vladali su jedinstvo i sloga među ljudima", priča Njegoš.

Dodaje da u porodičnoj kući ima dosta rekvizita koji podsjećaju na prošla vremena i Jugoslaviju: slike Josipa Broza Tita, stare novčanice, pasoše, knjige, a kroz osmijeh govori da njegova majka često kaže da im kuća liči na muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA