Procurio izvještaj o toksičnosti Instagrama, kongresmeni traže odgovore

Nakon procurelog izveštaja koji je otkrio da Instagram ima "značajan negativan uticaj" na mlade a posebno na tinejdžerke, šefu Fejsbuka Marku Zakerbergu, koji je kupio platformu 2012. za milijardu dolara, prijeti “roštiljanje” u Kongresu.

Procurio izvještaj o toksičnosti Instagrama, kongresmeni traže odgovore
FOTO: DepositPhotos / IgorVetushko

Fejsbuk je sproveo unutrašnje analize o uticaju Instagrama a do izveštaja je došao Volstrit žurnal i objavio ga u utorak. Ugledni dnevnik je objavio da je Fejsbuk je više puta otkrio da je njegova aplikacija štetna po tinejdžere.

Žurnal je citirao Fejsbukove analize tokom poslednje tri godine koje su ispitivale kako Instagram utiče na mlađe korisnike, a posebno su pogođene tinejdžerke, prenosi Blic.

- Oko 32 odsto tinejdžerki reklo je da kad su imale loše mišljenje o svojim telima, Instagram je načinio da se osećaju još gore - napisali su istraživači, kako prenosi Žurnal.

Fejsbuk je takođe otkrio da je 14 odsto dječaka u Sjedinjenim Državama reklo da Instagram čini da se misle lošije o sebi.Iako je tehnološki džin zaključio da veći procenat mladih nije negativno pogođen Instagramom, karakteristike koje društvena mreža identifikuje kao najštetnije ključni su dio njenog izgleda. Prema izvještaju, istraživači su upozorili da Instagramova stranica "explore" (istražiti) koja pruža korisnicima selektovane postove iz širokog spektra naloga, može gurnuti korisnike u potencijalno štetan sadržaj, preneo je CNBC.

Aplikacija takođe ima kulturu objavljivanja samo najboljih slika i trenutaka i funkcioniše kao proizvod koji stvara zavisnost.

- Aspekti Instagrama pogoršavaju se međusobno kako bi stvorili savršenu oluju - stoji u istraživanju.

Top zvaničnici kompanije su razmatrali istraživanje a prema Žurnalu citira se u prezentaciji datoj prošle godine izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu. Ipak, kako navodi CNBC, Fejsbuk se mučio da riješi problem a da istovremeno zadrži svoje korisnike i drži ih aktivnima. Kompanija takođe pravi verziju Instagrama za mlađe od 13 godina.

Mladi su ključni za uspjeh "Instagrama" - više od 40 odsto korisnika "Instagrama" mlađe je od 22 godine. Šefica javne politike "Instagrama" Karina Njuton je u postu navela da kompanija traga za načinima da usmjeri korisnike na različite vrste sadržaja, umjesto da se fiksiraju na slike tijela koje mogu dovesti do negativnog samopoređenja.

Ipak, nakon što je izvještaj objavljen u javnosti, američki zvaničnici zatražili su odgovore od Fejsbuka.

CNBC piše da i demokratski i republikanski kongresmeni sada žele da znaju kako usluge platforme utiču na mentalno zdravlje tinejdžera i djece i da je grupa demokrata iz oba doma Kongresa zahtjevala te odgovore od Zakerberga u pismu u srijedu. Takođe, vođe Trgovinskog podkomiteta Senata za zaštitu potrošača, senatori Marša Blekbern i Ričard Blumental, objavili su istragu Fejsbuka zbog tih navoda.

Senatori su u utorak rekli da su "u kontaktu sa uzbunjivačem iz Fejsbuka" i da će koristiti "sve resurse koji su im na raspolaganju da istraže šta je i kada Fejsbuk znao - uključujući traženje dodatnih dokumenata i potragu za svedočenjima".

U pismu Zakerbergu, senatori Ed Marki, Kejti Kastro i Lori Trejen pozvali su Fejsbuk da napusti svoje planove o lansiranju verzije "Instagrama" za djecu, nakon što su ranije u maju to učinili američki tužioci. Troje kongresmena glasno zagovara zaštitu privatnosti i zdravlja deteta na internetu i prethodno su kritikovali "Fejsbukovo" istraživanje takve platforme.

Takođe su upitali da li je Zakerberg pregledao unutrašnje istraživanje o uticaju "Instagrama" na mentalno zdravlje dece, te zatražili nove informacije o "Fejsbukovim" planovima za platformu fokusiranu na mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA