Odbijen zahtjev BiH o sprovođenju istrage protiv hrvatskih komandanata

Vlada Hrvatske donijela je zaključak da bude odbijena zamolnica Tužilaštva BiH radi sprovođenja istrage o krivici hrvatskih komandanata za ratne zločine tokom vojne operacije "Bljesak" 1995. godine, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim komandantima.

Odbijen zahtjev BiH o sprovođenju istrage protiv hrvatskih komandanata
FOTO: DepositPhotos / tommasolizzul

Nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora Pavlom Miljavcem, generalima, komandantima i visokim oficirima o pitanju upućivanja zamolnice Tužilaštva BiH Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, Plenković je rekao da će hrvatska Vlada naložiti Ministarstvu pravosuđa da je odbije.

"Smatramo da dokumentacija i materijal koji su dostavljeni u svom sadržaju ne daju nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj", naveo je Plenković.

On je dodao da je odlučeno da se ova zamolnica odbije na osnovu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na osnovu sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između Hrvatske i BiH, i to na osnovu načela zaštite nacionalnih, državnih i bitnih interesa Hrvatske.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara je početkom avgusta, na zahtjev Tužilaštva BiH, u Hrvatsku uputilo zamolnicu da joj BiH ustupi krivično gonjenje hrvatskih komandanata koji su učestvovali u akciji "Bljesak" 1995. godine.

Tužilaštvo je u zamolnici sugerisalo Hrvatskoj da pokrene krivični postupak protiv nekoliko komandanata Hrvatske vojske, a na osnovu dva izvještaja o izvršenju krivičnog djela koji su 2006. i 2007. godine dostavljeni Tužilaštvu BiH iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Tužilaštvo BiH, prilikom slanja zamolnice Državnom tužilaštvu Hrvatske, kojom traži da preuzme krivično gonjenje visokih oficira Hrvatske vojske osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima 1995. godine na području Kozarske Dubice i u zločinačkoj akciji "Bljesak", pozvalo se na Sporazum o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima iz 1996, koji se ne odnosi na Republiku Srpsku.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović izjavila je ranije da je tadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka u novembru 2006. godine podnio izvještaj protiv visokih oficira Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine na teritoriji Srpske, konkretno na prostoru Kozarske Dubice.

"Tim izvještajem obuhvaćeni su visoki oficiri Hrvatske vojske Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka DŽanko, te trojica danas pokojnih generala Petar Stipetić, Imre Agotić i Ivan Basarac. Kasnije je zbog zločina u akciji `Bljesak` podnesen izvještaj protiv Renata Romića, Željka Verkaza, Rudolfa Loknera i Vlade Gavrića", rekla je Miljanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA