Ministarstvo: "TGT tehnogas" ima dozvolu za stavljanje medicinskog kiseonika u promet

U registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma "TGT tehnogas" nosilac je dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa kiseonika, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo: "TGT tehnogas" ima dozvolu za stavljanje medicinskog kiseonika u promet
FOTO: Samuel Ramos/Unsplash

"Lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, jesu lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani", navodi se u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Ministarstva su istakli i da je registar Agencije javno dostupan na zvaničnoj internet stranici ove institucije.

Iz resornog ministarstva upozoravaju da se svaka insinuacija i plasiranje zlonamjernih informacija u javnosti može smatrati direktnim ugrožavanjem zaštite zdravlja stanovništva i izazivanjem straha kod pacijenata i njihovih porodica.

"Iako Ministarstvo nije nadležno za nabavku lijekova i medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova, od početka pandemije, marta 2020. godine, učinilo je ogromne napore da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj, u prvom redu bolnice, reorganizuju na način da se svi ljudski resursi i kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje oboljelih od kovida 19 i da pacijenti dobiju adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je danas da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske kiseonika "koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika".

On je dodao da ima dokaze da taj kiseonik isporučuje firma "TGT tehnogas" iz Laktaša, koja "nije registrovana za unutrašnji promet lijekova".

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA