VIDEO Električni automobil koji menja svoju širinu po potrebi

Ovaj mikro automobil dolazi iz Izraela i košta 12.500 evra.

VIDEO Električni automobil koji menja svoju širinu po potrebi

City Transformer je još jedan u nizu startapova koji pokušava da odgovori na pitanje kako će izgledati individualni prevoz u gradovima budućnosti.

Kompanija iz Izraela razvila je ovaj mali električni dvosed (1+1) dužine 2,5 m, koji nosi jednostavnu oznaku CT1.

Dizajneri su pošli od premise da vozilo treba da ima što manju bazu, kako bi zauzimalo što manje dragocenog parking prostora u centrima velikih gradova, a da istovremeno bude dovoljno stabilno u vožnji, s obzirom da ima visok profil.

Rešenje su našli u mehaničkoj osnovi koja po potrebi može da menja svoju širinu. Naime, širina iznosi 140 cm u režimu za vožnju, dak se za potrebe parkiranja automobil sužava na svega 100 cm, tako što se točkovi uvuku u karoseriju.

CT1 za kretanje koristi dva mala elektromotora od po 10 KS (7,5 kW), koji su smešteni u zadnjim točkovima, pa je ukupna snaga pogonskog sistema 20 KS (15 kW).

Kada su točkovi maksimalno izvučeni, auto može da razvije brzinu od 90 km/h, a parking režimu vožnje, sa uvučenim točkovima, maksimalna brzina je 40 km/h.

Pogonska baterija nalazi se u podu vozila, a proizvođač procenjuje da je autonomija u vožnji ovog automobila između 120 i 180 km. Na brzom punjaču, baterija se za 30 minuta može dopuniti do 80% svog kapaciteta.

City Transformer je već otvorio knjigu narudžbina za CT1 čija cena - ukoliko se auto sada rezerviše - iznosi 12.500 evra. Zainteresovani kupci treba da uplate depozit od 150 evra, koji će im biti vraćen ako se u međuvremenu predomisle.

Početak serijske proizvodnje najavljen je za 2024, kada bi prvi vlasnici trebalo da dobiju svoja vozila.

Inače, ako bi se ovaj automobil našao na našem tržištu, kupci bi imali pravo na državnu subvenciju.

Na žalost, CT1 zbog svoje relativno male mase i skromnog motora kod nas najverovatnije spada u kategoriju teških četvorocikala (L7), što podrazumeva da masa praznog vozila nije veća od 400 kg (ne računajući masu baterija) i da snaga motora ne prelazi 15 kW, pa bi subvencija iznosila 500 evra, a ukupna cena vozila 12.000 evra.

Od 0 do 50 km/h CT1 ubrzava za 5 s.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA