Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Lajčak u Banjaluci o referendumu

Direktor za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova Evropske unije, Miroslav Lajčaka boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

REPUBLIKA SRPSKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da Srpska ima odgovor na eventualne sankcije međunarodne zajednice, ali da to nije način na koji bi mogla da revidira odluku o referendumu.

Dodik je rekao da će referendum biti proveden, da će on lično braniti interese naroda RS i Ustav RS, a da je "prijetnja znak nemoći i arogancije onog ko prijeti".

"Neka visoki predstavnik zatraži zasjedanje Narodne skupštine RS, to bi bilo demokratski, ali on to nije učinio i ja nemam namjeru da se osvrćem na njegove medijske izjave", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova EU Miroslavom Lajčakom.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je danas da visoki funkcioner EU Miroslav Lajčak prihvati činjenicu da građani Republike Srpske imaju pravo da se izjasne na referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"SDS smatra da bi bilo kakve sankcije protiv Republike Srpske ili bilo kog pojedinca iz Srpske vratile BiH 10 godina unazad", rekao je Bosić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Lajčakom.

Navodeći da SDS brani pravo Srpske da se izjasni o svakom pitanju na referendumu, Bosić je rekao da je Lajčak prenio da za Evropsku uniju nije prihvatljivo pitanje predloženo za referendum, a ne sam referendum. Bosić je dodao da Lajčak nije vršio pritisak na SDS da povuče svoju podršku referendumu.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Bosić je rekao da je SDS zainteresovan da se to desi što prije, ali da posljednje izjave lidera SDA Sulejmana Tihića o Savjetu ministara proizvode krizu.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić pozvao je visokog funkcionera EU Miroslava Lajčaka, da se u Republici Srpskoj ne zabranjuje referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Pozvao sam ga da se ne zabranjuje referendum, s obzirom da je predsjednik RS rekao da će krajnji rezultat svega biti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, što znači da nema ukidanja Suda i Tužilaštva BiH i Odjela za ratni zločin", rekao je Ivanić novinarima, nakon današnjeg sastanka sa Lajčakom, koji je i izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova.

Ivanić je rekao da je to toliko minorno zbog čega ne treba zabranjivati referendum, ističući da se nepotrebno uopšte i ušlo konflikt ni oko čega.

 

11°

  • 16:00

    11°C
  • 19:00

    9°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI