Green Card Lottery - počele prijave za lutriju za američku useljeničku vizu

  • BiH
  • 14. Oct 2021.

Svake godine početkom oktobra, a od 1990. godine kad je donesen zakon vezan, američki Stejt Dipartment (State Department) na konzularnom odjelu svog sajta omogući besplatnu prijavu za program u kome možete dobiti imigrantsku (useljeničku) vizu za Sjedinjene Američke Države. Ove godine prijava je počela 6. oktobra, i trajaće sve do 9. novembra. Prijava je besplatna i prilično lagana.

Green Card Lottery - počele prijave za lutriju za američku useljeničku vizu

Na sajtu se nalaze instrukcije za prijavu na engleskom jeziku, a mi ćemo pokušati da približimo šta je potrebno da biste se prijavili. Osnovni uslovi koje morate ispunjavati podrazumijevaju da imate završenu barem srednju školu ili da ste stekli radno iskustvo od dvije godine u poslednjih pet godina, u struci koja zahtjeva barem dvije godine obuke. Dalje, svake godine Stejt Dipartment objavljuje listu sa zemljama čiji državljani imaju ili nemaju pravo aplicirati za lutriju. Lista država se sastavlja na osnovu statistike gdje se gleda da države koje su "dale" 50.000 imigranata Americi nemaju pravo učešća. Na toj listi prošle godine se našao Brazil, Pakistan, Kina, Jamajka itd. Zemlje Balkana imaju pravo prijave. Napomenućemo bitnu činjenicu da se pravo učešća ostvaruje na osnovu državljanstva, a ne na osnovu mjesta boravka.

Zabranom, odnosno ograničavanjem prijave određenih nacija, SAD se drže principa da Sjedinjene Američke Države ne treba da primaju prevelik broj pripadnika nijedne nacije. Na neki način oni nastavljaju da promovišu, kako to oni zovu, Kotao za pretakanje (Melting pot), kotao koji različite kulture i tradicije pretače u jednu - Američku. Da biste se prijavili morate popuniti podatke vezane za vas i vašu porodicu (ako je imate), i poslati vašu sliku koje mora ispunjavati uslove koje ćete takođe pronaći na sajtu. Pošto je dio oko slika veoma bitan, i može značiti diskvalifikaciju u slučaju greške i prije nego bude izvršeno izvlačenje, preporučujemo da slikanje obavi profesionalac, gdje je dovoljno napomenuti da vam slike trebaju za američku vizu, u digitalnom formatu. U okviru jedne porodice, mogu se poslati dvije prijave - po jednu svako od supružnika. U slučaju više prijava od strane pojedinca, da li slučajno ili namjerno, ta osoba će biti diskvalifikovana. Nakon uspješne prijave ćete dobiti konfirmacijski broj koji čuvate, i pomoću koga ćete da saznate da li ste izvučeni ili niste. Izvlačenje se obavlja uglavnom početkom maja sledeće godine, ali će tačan datum biti objavljen na sajtu nakon završetka procesa prijave.

Treba imati u vidu da ako budete te "sreće" i budete izvučeni, to ne mora automatski značiti da ćete dobiti vizu. Broj viza koji se dijeli je 55.000, ali lutrija funkcionište tako da svako ko je izvučen, a ispunjava osnovne uslove, ima pravo da povede sa sobom najbliže članove porodice, supružnika i djecu. Slikovito prikazano, ako tamo neki Nikola bude izvučen, a on je oženjen i ima troje djece, oni će kao porodica da dobiju 5 viza, što će se umanjiti od ukupnog broja koji se dijeli, gore pomenutih 55 hiljada. Tako da, ako budete izvučeni kao 45.638 srećnik, možda nećete doći na red jer se može desiti da se iskoriste sve vize prije nego vaš slučaj dođe na red.

Vize se dijele državama iz šest regiona: Afrika, Azija, Evropa, Južna i Sjeverna Amerika, Okeanija. Da ne bi iznosili nepotrebne i zbunjujuće podatke o načinu raspodjele viza među regionima i državama, a kojih ima mnogo, navešćemo samo da nijedna država ne može dobiti više od 7% od ukupnog broja viza koji se dijeli. Na zvaničnom sajtu se može pronaći podatak da je broj izvučenih dobitnika iz Bosne i Hercegovine za 2018. godinu iznosio 92, a 2017. godine 119.

Pored državljanstva, obrazovnog kriterijuma, morate ispuniti zdravstveni uslov kao i provjeru da li ste i po kom osnovu bili osuđivani, što ne mora značiti da ćete biti diskvalifikovani čak iako jeste. To važi za one koji budu izvučeni. Ti koji budu izvučeni isto tako neće dobiti ni novac, ni osiguran smještaj u Sjedinjenim Američkim Državama, a pri ulasku u Ameriku se čak može od njih tražiti da prikažu određena finansijska sredstva.

Postoji veliki broj lažnih veb-sajtova gdje će vam tražiti novac da biste se prijavili i nemojte da nasjednete na takvu vrstu prevare, jer je, ponovićemo, prijava potpuno besplatna i vrši se na sledećem sajtu: https://dvprogram.state.gov/

Srećno!

Piše: Aleksandar Ostojić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA