Stare kuće na Majevici: Majevičani im udahnjuju novi život

Na području Majevice i opštine Lopare u gotovo svakom selu mogu se vidjeti stare kuće i magaze koje su nekada bile sastavni dio svakog seoskog domaćinstva.

Stare kuće na Majevici: Majevičani im udahnjuju novi život
FOTO: Semberija Info

Kuće sa strmim krovovima, koji su projektovani radi odbrane od snježnih nameta, magaze u kojima se čuvalo žito, hrana za stoku, zimnica i poljoprivredne alatke, vremenom su izgubile svoju prvobitnu namjenu, jer se sela ubrzano prazne. Ipak, ima puno primjera da se stare kuće i magaze rekonstruišu i na taj način im se udahnjuje jedan potpuno novi život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vaso Vasić, rođen u Tobutu kod Lopara, prije nekoliko godina kupio je veliko imanje u selu Lipovice. Staru kuću i magazu u potpunosti je rekonstruisao i od tih objekata stvorio funkcionalne stambene jedinice u kojima se, kako kaže, najbolje odmori nakon napornog rada. Danas gotovo nestvarno djeluju solarni paneli na kući koja je izgrađena prije više od jednog vijeka.

Vasić, po profesiji građevinski inžinjer, projektant, koji živi i radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da je boravio u brojnim zemljama i na poznatim svjetskim turističkim destinacijama, ali da je zavičaj jedan i neponovljiv. Za Majevicu kaže da je najljepša planina i da ga posebno fascinira u jesen, kada je, kako kaže, prošarana sa hiljadu najljepših boja i kada mu liči na skupocjeno Rembrantovo slikarsko platno.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA